Nu erbicidele utilizate în agricultură și în zonele urbane, ci aditivii din detergenți ar putea fi principala sursă de glifosat ajuns în râurile din Uniunea Europeană – studiu Universitatea din Tubingen

erbicide, glifosfat, Uniunea Europeana, râu foto:Pixabay

Utilizarea erbicidelor în agricultură și în zonele urbane ar putea să nu fie sursa dominantă de glifosat în râurile europene, susține o echipă de cercetători a Universității din Tubingen, într-un studiu dedicat surselor de glifosat din mediul înconjurător, citat de publicația irlandeză agriland.ie. 

Echipa de cercetare de la Universitatea din Tubingen a descoperit că cea mai mare parte a glifosatului care ajunge în râurile europene poate fi rezultatul aditivilor din detergenți.

Până acum, utilizarea erbicidelor pe bază de glifosat în agricultură era considerată principala cauză a prezenței glifosatului în corpurile de apă din întreaga lume.

Oamenii de știință au remarcat că măsurile europene de reducere a utilizării erbicidelor pe bază de glifosat „nu au condus la nicio reducere semnificativă a glifosatului în mediul înconjurător”.

Pentru studiu, profesorul Carolin Huhn și o echipă de oameni de știință au efectuat o meta-analiză a datelor obținute de la autoritățile europene și americane pentru protecția apei.

Cercetarea, publicată în revista Water Research, a presupus analizarea unor date pe termen lung privind concentrațiile de glifosat în râurile din Germania, Franța, Italia, Suedia, Luxemburg, Marea Britanie, Țările de Jos și SUA. Unele dintre seturile de date provin din 1997.

Un sondaj al datelor din literatura de specialitate arată că glifosatul se găsește în toate stațiile de epurare a apelor uzate examinate în Europa, iar concentrația sa a fost remarcabil de constantă pe tot parcursul anului.

„Analiza detaliată a milioanelor de valori individuale ne arată că apele uzate municipale conțin mult glifosat. Iar unele dintre concluziile studiului ne arată, de asemenea, că trebuie să găsim o sursă de glifosat aproape de gospodării”, a spus Huhn.

Cercetătorii cred că trebuie să existe o sursă dominantă separată de utilizarea erbicidelor, deoarece modelele de concentrație nu ar putea fi explicate în alt mod.

Cercetătorii au întocmit o listă de criterii din datele lor și au identificat o substanță legată chimic de glifosat, despre care au spus că va rezolva toate întrebările ridicate în urma analizei.

Ipoteza lor este că glifosatul este un produs de transformare din aminopolifosfonați (AAP), care sunt utilizați pe scară largă în Europa și în special în detergenții de rufe.

Testele inițiale de laborator au fost acum finalizate și confirmă ipoteza formării glifosatului în stațiile de epurare a apelor uzate din acest aditiv pentru rufe.

Huhn a afirmat că rezultatele ar putea explica de ce nu a fost și nu va fi posibilă reducerea poluării cu glifosat în râurile din Europa prin strategii de reducere a erbicidelor.

Ea a menționat că noua sursă trebuie verificată în studii independente.

„Suntem conștienți de faptul că descoperirile noastre pot avea implicații de anvergură, inclusiv pentru industrie și factorii de decizie politică, dar și pentru modul în care poate fi îmbunătățită monitorizarea apelor de suprafață”, a spus ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto:Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *