Nu e ridichea uriașă din poveste, e ceapa uriașă din Sicilia. Ceapă de Giarratana, o varietate unică – una singură poate depăși 3 kg

reteta de ceapa gratinata ceapa de Giarratana ceapa uriasa ceapa cu gust dulce foto: dreamstime.com@Alvaro German Vilela

Nu e ceapă care, banal, se taie și se adaugă într-o supă sau orice altă mâncar sau în vreun sos. E o ceapă cu totul specială care se gătește ca legumă.

Este ceapa de Giarratana, o localitate pe coasta de sud a Siciliei, dar este cunoscută și căutată în toată Italia. Amintește-i unui italian de cipolla di Giarratana și îi sticlesc ochii.

Poate ajunge și chiar depăși 3 kg în mod excepțional, media fiind în jurul a 800g-1 kg una. Este bogată în vitamina A, B și C, săruri minerale precum fosfor, potasiu, dar și antioxidanți care combat îmbătrânirea.

Este o varietate cu totul ieșită din comun prin dimensiuni și crește atât de mare grație terenului și microclimei favorabile – nu departe de mare dar pe un teren colinar și bogat în calcar. Este o legumă care face parte din gama produselor alimentare tradiționale și susține în mare măsură comunitatea preponderent agricolă din zonă.

Recoltarea se face manual, la fel și selecția pe grupe de greutate și ambalarea. Nu se găsește în rețelele de mare distribuție, se vinde la târguri și online.

Rețetă de ceapă gratinată

La gust este dulce și foarte puțin iute, cu consistența crocantă. Aceasta o face foarte potrivită și în salate sau adăugată pe pizza.

Dar își exprimă cel mai bine calităție gratinată la cuptor, în linii mari cu puțin ulei de măsline și oțet balsamic. Sau fiartă și servită cu sosuri: de roșii, de lămâie, de ardei, de pătrunjel.

Iată mai jos o idee puțin mai elaborată de ceapă gratinată, se poate folosi și altă ceapă de calitate.

Se prepară un amestec de pesmet cu sare, piper, capere, oregano, puțin oțet. Se trec cepele tăiate pe jumătate, se presară cu acest amestec, apoi ulei, și se dau jumătate de oră la cuptor. O garnitură pentru mese de sărbătoare.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: dreamstime.com@Alvaro German Vilela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *