Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI) a raportat că 105 persoane sunt infectate cu Salmonella Newport, iar 120 cu Salmonella Typhimurium. Alte cinci persoane sunt infectate cu alte tipuri de Salmonella, arată Food Safety News. Este cel mai mare focar de toxiinfecție alimentară din ultimele cinci decenii.
Pacienții s-au îmbolnăvit între mijlocul lunii octombrie și mijlocul lunii decembrie 2024. Vârstele lor variază de la mai puțin de 1 an până la 90 de ani, cu o vârstă medie de 47,5 ani. În total, 159 de pacienți sunt femei, iar 76 de persoane au fost spitalizate.
Cei infectați locuiesc în diferite regiuni ale țării, dar Vestland are cel mai mare număr de cazuri, cu peste 70 de pacienți.
Semințe de la un furnizor italian
Umaer Naseer, șef interimar al secției de control al infecțiilor și pregătire pentru situații de urgență din cadrul FHI, a declarat că numărul celor bolnavi a crescut semnificativ față de ultima raportare din decembrie 2024, când erau 49 de cazuri.
„Aceasta nu este o surpriză, deoarece durează un timp între prelevarea probelor de la cei bolnavi și obținerea rezultatelor finale ale analizelor de laborator. Majoritatea persoanelor infectate s-au îmbolnăvit între noiembrie și decembrie 2024, în jurul perioadei în care germenii organici de lucernă au fost retrași de pe piață.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
În noiembrie 2024, germenii organici de lucernă au fost retrași de pe piață de către Norske Spirer din cauza suspiciunilor de contaminare cu Salmonella. Semințele utilizate în producția de germeni proveneau de la o mare companie italiană care a furnizat produse și altor țări din UE.
Autoritatea Norvegiană pentru Siguranța Alimentară (Mattilsynet) și Institutul Norvegian de Medicină Veterinară au detectat același tip de Salmonella în germeni precum cel găsit de laboratorul FHI la pacienți.
„Acesta este unul dintre cele mai mari focare de Salmonella asociate unui produs alimentar din Norvegia, cel puțin din anii 1980, când ciocolata a îmbolnăvit peste 300 de persoane,” a declarat Lindis Folkvord, manager de secție pentru siguranța alimentară biologică la Mattilsynet.
Suedia a raportat un focar similar
Autoritatea Norvegiană pentru Siguranța Alimentară a intervievat pacienții, a obținut informații despre achiziții și a analizat distribuția produselor. Au fost prelevate probe de germeni atât de la companie, cât și de la persoanele care s-au îmbolnăvit. De asemenea, au fost prelevate probe din spațiile de producție.
Institutul Norvegian de Medicină Veterinară a detectat Salmonella Newport în germeni și în mediul de producție al unui producător de germeni.
Suedia a raportat, de asemenea, un focar mare asociat germenilor de lucernă proveniți de la furnizorul italian. Între august și noiembrie 2024, 100 de persoane din 18 regiuni s-au îmbolnăvit de una dintre cele 14 variante bacteriene înrudite genetic ale Salmonella Typhimurium, tipul de secvență 36. Dintre cazuri, 65 erau femei și 35 bărbați, cu vârste cuprinse între 1 și 89 de ani, având o vârstă mediană de 43 de ani.
În Finlanda, Salmonella Kisarawe a fost detectată în germeni proveniți din Italia, dar nu a fost identificată la pacienții care consumaseră acești germeni. Cele trei persoane infectate erau bolnave de Salmonella Typhimurium. Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare (THL) a declarat că încă nu știe dacă aceste cazuri sunt legate de pacienții din alte țări, dar investighează situația.
Coordonare la nivel european
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) colaborează cu autoritățile din Norvegia și alte țări UE pentru a investiga măsurile care trebuie luate pentru a preveni să se mai producă un astfel de focar de toxiinfecție alimentară în viitor.