Neurologii împărtășesc care este singurul aliment pe care nu îl consumă niciodată sau îl mănâncă foarte rar

neurologi, aliment, margarina, cartofi prajiti Sursa foto: Ocskay Bence | Dreamstime.com

Când ne gândim la îmbunătățirea sănătății creierului, ne gândim adesea la activități care stimulează mintea, cum ar fi lectura, integramele sau Sudoku. Dar există mult mai multe lucruri care pot fi făcute pentru a avea o minte ascuțită. Obiceiurile de zi cu zi joacă, de asemenea, un rol important în sănătatea creierului, începând cu dieta, transmite Huffington Post.

Deși consumul ocazional de anumite alimente care nu sunt bune pentru creier este în regulă, există alimente și băuturi populare pe care persoanele specializate în sănătatea creierului – precum neurologii – fac tot posibilul să le evite. Iată șapte dintre ele.

Iată care sunt acestea:

Pudra proteică

Aveți obiceiul de a adăuga o lingură de pudră proteică la smoothie-ul zilnic? Ar trebui să vă opriți sau, cel puțin, să verificați ingredientele. În timp ce pulberea proteică este adesea comercializată ca o opțiune sănătoasă și mai săracă în calorii pentru persoanele care încearcă să piardă sau să mențină greutatea, multe dintre ele sunt pline de îndulcitori artificiali, potrivit neurocercetătorului Friederike Fabritius.

„Acești aditivi sunt cei care îmi dau cu adevărat de gândit când vine vorba de pudrele proteice, deoarece fac ravagii asupra microbiomului gastrointestinal”, a spus Fabritius. „Un microbiom intern sănătos și robust este atât de important pentru o sănătate excelentă a creierului, deoarece majoritatea neurotransmițătorilor noștri sunt produși în intestin.”

Băuturile răcoritoare carbogazoase

Neurologul Dr. Shaheen Lakhan spune că băuturile carbogazoase sunt pur și simplu dăunătoare pentru creier. „Sucul este unul dintre cele mai rele alimente pentru sănătatea creierului din cauza concentrației ridicate de zaharuri simple, care deteriorează vasele de sânge care alimentează creierul”, a spus el. „În timp, acest lucru privează creierul de combustibilii de care are nevoie pentru a funcționa, ducând la demență prematură și accidente vasculare cerebrale. În mod acut, zahărul provoacă, de asemenea, inflamații ale creierului, iritabilitate, proastă dispoziție și tulburări de somn”, explică el.

Citește și O femeie susține că a slăbit 72,5 kilograme, a pierdut 7 mărimi la rochie și și-a inversat diabetul de tip 2 – toate doar prin dietă și exerciții fizice

În plus, creșterile și descreșterile constante (proverbialul „rush” și „crash” al zahărului) pot provoca, de asemenea, o stare de dependență cu pofte și retrageri – iar sucurile dietetice nu sunt mai bune. „Chiar și versiunile dietetice sau zero au efecte negative, deoarece aditivii fără calorii stresează creierul și îl păcălesc să consume mai multe calorii și să tânjească după zahăr adevărat”, a mai spus el.

Margarina

Jos cu untul fals! Dr. Shae Datta, neurolog și co-director al NYU Langone Concussion Center, a declarat că evită margarina pe cât posibil, deoarece aceasta conține grăsimi trans. Același lucru l-a spus și Tania Fântână, nutriționist al G4Food. Ea a glumit că pune pe lista de cumpărături acest aliment doar dacă dorește să ungă vreo balama de la ușă care scârțâie.

„Auzim adesea că grăsimile trans nu sunt bune pentru inimă și vasele de sânge. Același lucru este valabil și pentru vasele din creier”, a spus ea. „Un studiu din revista Neurology a constatat că adulții în vârstă care aveau cele mai ridicate niveluri de acid elaidic (un tip comun de grăsimi trans) în sânge erau mai susceptibili de a dezvolta demență. Mai bine rămâi la ulei de măsline și unt adevărat”, potrivit lui Datta.

Alimente infuzate cu canabis

Doar pentru că marijuana este legală și vă poate ajuta să vă relaxați, nu înseamnă că face lucruri minunate pentru creierul dumneavoastră.

„Pe lângă efectele de afectare cognitivă pe termen scurt ale canabisului, tetrahidrocanabinolul (cunoscut și sub numele de THC, sau ceea ce produce „high-ul”) pare să constrângă arterele din creier”, a declarat Dr. Lester Leung, neurolog și director al Comprehensive Stroke Center de la Tufts Medical Center. „Acest lucru poate fi foarte periculos atunci când este utilizat în cantități mari de persoanele cu migrene, o afecțiune foarte frecventă a durerilor de cap care, împreună cu consumul intensiv de canabis, poate duce la accident vascular cerebral, chiar și la persoanele tinere, altfel sănătoase.”

Berea

Sursa foto: Pixabay/spooky_kid

Vara aceasta este posibil să doriți să săriți peste bere la grătarul cu prietenii. „Berea este compusă în totalitate din calorii goale, fără valoare nutritivă”, a declarat Dr. Byran Ho, neurolog și director al programului de tulburări de mișcare de la Centrul Medical Tufts. „Alcoolul este o neurotoxină care poate leza sistemul nervos central și periferic, chiar dacă este consumat în cantități moderate.”

Cafeaua decofeinizată

Dacă sunteți un fan al cafelei decofeinizate, Sean Callan, neurolog și CEO al Ellipse Analytics, vă recomandă să renunțați la această băutură, cu excepția cazului în care sunteți sigur că procesul de decofeinizare este fără solvenți.

„Solvenții, substanțele chimice utilizate pentru a elimina cofeina din cafea, sunt în general toxici pentru oameni”, a declarat el. „Multe sunt legate de creșterea riscului de cancer sau de afecțiuni neurologice, în special în doze mari sau repetate. Mai mult decât atât, se știe că solvenți precum clorura de metilen (un solvent utilizat în mod obișnuit în procesul de decafeinizare) traversează placenta, ceea ce înseamnă că femeile însărcinate riscă să își expună copilul nenăscut la solvent.”

Dacă doriți totuși să savurați cafea decofeinizată, Callan vă recomandă să vizitați site-ul checkyourdecaf.org, unde puteți afla ce substanțe chimice se găsesc în orice marcă decofeinizată pe care o beți.

Cartofii prăjiți

Cartofii prăjiți sunt unul dintre principalele alimente pe care neurologul Dr. Pedram Navab le evită. „O dietă care încorporează alimente grase precum cartofii prăjiți poate deteriora vasele de sânge care alimentează creierul, cauzând tulburări cognitive”, a spus el. „Aceasta reduce integritatea barierei hematoencefalice și duce la deteriorarea neuronală a hipocampusului, o parte a creierului care este esențială pentru învățare și memorie.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Ok, dar dacă numai ‘dunstuiesc’ cartofii sper ca reduc impactul, iar la bere cred ca totuși contează în primul rind cantitatea dar poate chiar mai mult calitatea, sursa , care e greu de determinat..
    Sau sunt repere și pentru calitatea verii ?¿

  2. S-a acuzat ,,berea” dar vorbesc despre alcool…multi alti doctori in stiinte medicale afirma ca berea este buna pentru organism…sigur ca nu in mod abuziv pentru ca nimic nu este bun cand este consumat in mod abuziv…apoi despre cartofii prajiti se fac afirmatii contradictorii pentru ca daca ii prajim in untura si nu in ulei, acestia sunt buni pentru organism ( mai puțin consumati in mod excesiv)

  3. Voi ati invațat limba româană la școală?
    Cum aducă ” împărtășesc singurul aliment”? Îi fac slujbă cu preot?
    Sau poate e vorba de a impartăși un secret despre aliment?
    Mai studiați gramatica limbii romăne, pentru că astfel de titluri agramate vă decredibiilizează.

  4. A împărtăși: a destăinui. Așa spune dex.
    În acest sens este folosit cuvântul.
    Adică marii savanți în nutriție, ne fac o mare favoare și ne destăinuie și nouă muritorilor de rând, niște secrete doar de ei știute. Nu mai mâncați margarină că este ieftină, mâncați unt că este scump. Și caviar că este natural și sănătos. Dar și ăla se face din plastic.
    În ziua de azi, ca să te ferești de alimentele procesate e aproape imposibil. Tot ce e accesibil este supraprocesat și cancerigen. Apa îmbuteliată conține particule de material plastic. Atunci de ce nu interziceți pet-urile ? Cum bine a zis un antecomentator (dar inexact), tot ce e bun și delicios este ilegal sau imoral sau îngrașă. Probabil proteinele din viermi și greieri sunt sănătoase. Dar e moral să mâncăm greierii în loc să-i lăsăm să cânte ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *