Experții spun ce se întâmplă, pe termen scurt și lung, cu organismul oamenilor care consumă băuturi carbogazoase în fiecare zi / Strategii pentru a te îndepărta de ele

bauturi carbogazoase, consum, efecte, alternative

Jumătate dintre locuitorii din SUA (63% dintre tineri și 49% dintre adulți) beau sucuri carbogazoase în fiecare zi. Deși majoritatea oamenilor sunt conștienți de faptul că acestea nu sunt tocmai băuturi pline de nutrienți, ei continuă să le consume. Poate că vă întrebați în ce măsură savurarea unui astfel de suc în fiecare zi vă afectează sănătatea? Publicația Huffington Post a vorbit cu mai mulți experți pentru a afla răspunsul la această întrebare.

Efectul pe termen scurt al consumului de sucuri în fiecare zi

În primul rând, este util să știm din ce este făcută o băutură răcoritoare carbogazoasă înainte de a vedea modul în care aceasta afectează organismul. Practic, toate sucurile sunt fabricate cu apă carbogazoasă, un îndulcitor (de obicei zahăr, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză sau îndulcitor artificial), acid fosforic (care contribuie la gustul sucului și îi prelungește durata de valabilitate) și arome. Unele tipuri de suc – inclusiv Pepsi, Coca-Cola, Coca-Cola Zero, Diet Coke și Dr. Pepper – au cofeină.

În medie, o doză de băutură carbogazoasă obișnuită conține 155 de calorii, 38 de grame de carbohidrați, 37 de grame de zahăr și 34 de miligrame de cofeină. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea consumului de zahăr la 25 de grame pe zi pentru femei și la 36 de grame pe zi pentru bărbați – mai puțin decât ceea dintr-o doză de suc.

În ceea ce privește cofeina, Food and Drug Administation recomandă menținerea acesteia sub nivelul de 400 de miligrame pe zi.

Dieteticianul Sonya Angelone spune că există câteva moduri în care consumul zilnic de sucuri poate afecta organismul imediat. În primul rând, veți observa un vârf de energie din cauza cofeinei și a zahărului. Angelone a explicat cum cofeina blochează adenozina, care este un neurotransmițător care te face să te simți obosit. În același timp, carbohidrații simpli din zahăr sunt absorbiți rapid în sânge, ceea ce contribuie, de asemenea, la creșterea energiei. Dar Angelone spune că energia din sucuri este de scurtă durată și în cele din urmă energia ta va scădea vertiginos.

Dr. Supriya Rao, un medic specializat în medicină internă, gastroenterologie și medicină pentru obezitate, spune că există moduri în care băuturile carbogazoase afectează imediat și intestinul. Ea a spus că unii oameni se confruntă cu balonare și gaze din cauza carbonaților și a zahărului. De fapt, consumul de sucuri în fiecare zi poate perturba sistemul gastrointestinal, determinând persoanele care beau sucuri în fiecare zi să experimenteze dureri abdominale, diaree sau constipație în mod regulat. Ea a explicat că acest lucru este cauzat de faptul că tot zahărul din suc hrănește bacteriile „rele” din intestin și distruge integritatea mucoasei intestinale.

Consecințele pe termen lung ale consumului de băuturi carbogazoase în fiecare zi

Pe termen scurt, aceste sucuri poate provoca o explozie de energie (și apoi o scădere) și vă pot da dureri de stomac. Dar pe termen lung?

Dr. Neil Paulvin, specialist în medicină regenerativă, spune că, dacă bei sucuri în fiecare zi, probabil că vei lua în greutate, mai exact vei pune grăsime pe burtă. „Grăsimea de pe burtă poate fi periculoasă, crescând probabilitatea apariției bolilor de inimă, a sindromului metabolic, a diabetului de tip 2 și a cancerului de sân. Pe termen lung, nu numai că un obicei regulat de a consuma sucuri carbogazoase poate crește probabilitatea acestor afecțiuni, dar a fost legat și de boli renale, hipertensiune arterială și colesterol ridicat”, a explicat el.

Paulvin spune că băutul de sucuri în fiecare zi poate avea consecințe dăunătoare pentru sănătate, în special pentru inimă, o informație esențială de știut având în vedere că bolile cardiovasculare sunt cauza numărul unu de deces în multe țări și că pot fi prevenite în mare parte prin intermediul unei diete sănătoase și al unor obiceiuri de viață sănătoase. „Unele studii au constatat că băutorii de sucuri, indiferent dacă beau obișnuit sau dietetic, au un risc mai mare de boli de inimă și de accident vascular cerebral”, a spus el.

Consumul de astfel de sucuri în fiecare zi nu este bun nici pentru creierul tău. Paulvin spune că nivelurile ridicate de zahăr din sânge, pe care le pot provoca băuturile carbogazoase, duc la inflamarea creierului. De fapt, consumul regulat de sucuri a fost legat științific de niveluri mai ridicate de depresie și de o probabilitate mai mare de a suferi de demență.

Poți ocoli toate aceste consecințe asupra sănătății optând pentru un suc dietetic? Din nefericire, toți cei trei experți spun că sucul dietetic a fost legat științific de probleme intestinale, cardiace și cerebrale. Toți trei spun că îndulcitorii artificiali din aceste băuturi nu sunt mai buni pentru noi decât zahărul.

Cum să reduceți consumul de sucuri

Vă simțiți inspirat să reduceți consumul de sucuri acum? Când încercați să vă dați seama cu ce să le înlocuiți, Angelone spune că este util să vă gândiți la ceea ce vă place atât de mult la băuturile carbogazoase. Este vorba de stimularea oferită de cofeină? Dacă da, o cafea cu multă spumă ar putea fi un bun înlocuitor. (Doar asigurați-vă că vă uitați la lista de ingrediente pentru a vă asigura că nu conține zahăr sau îndulcitori artificiali. În caz contrar, se anulează scopul).

bauturi carbogazoase, consum, efecte, alternative
Apa cu legume și fructe poate înlocui pentru unii oameni băuturile carbogazoase. (Sursa foto: Pixabay/Be_Stasya)

Este vorba de combinația de dulceață și carbonatare? Apa minerală cu fructe sau kombucha ar putea fi noile tale preferințe. „Încercați să vă faceți propria apă infuzată și economisiți bani la magazinul alimentar”, a sugerat Angelone. Castraveți și mentă, afine și portocale și rodii sunt doar câteva opțiuni de încercat.

Angelone oferă un avertisment pentru utilizarea altor băuturi cu cofeină pentru a înlocui sucurile: Nu o faceți dacă vă confruntați cu dureri de cap, despre care Angelone spune că nu este neobișnuit să apară atunci când renunțați la sucuri – sau la orice altă băutură cu cofeină, de altfel. Pentru a evita apariția durerilor de cap, ea recomandă reducerea încet a cofeinei. „Deoarece cofeina este un stimulent, trebuie să aveți grijă să evitați alte băuturi, altele decât sucurile, care pot conține cofeină sau stimulenți similari, cum ar fi matcha, ceaiul verde sau ciocolata”, a adăugat ea.

Dacă obișnuiești să bei sucuri în fiecare zi și apoi renunți la ele, Angelone spune că s-ar putea să te simți mai obosit pentru că nu mai primești acea doză de cofeină cu care ești obișnuit. „Mâncați regulat pe parcursul zilei pentru a vă menține energia și includeți gustări între mese cu proteine și carbohidrați bogați în fibre, cum ar fi iaurt grecesc și fructe de pădure sau unt de nuci și banane”, a spus ea, adăugând că este important să beți și multă apă. „Acest obicei vă poate ajuta să vă simțiți mai alert, cu mai multă energie, evitând în același timp căderile de după-amiază.”

Angelone a subliniat că este important să înlocuiți băuturile carbogazoase cu ceva. „Deoarece sucurile sunt o sursă atât de cofeină, cât și de lichid, este important să vă asigurați că înlocuiți lichidul cu alte lichide atunci când reduceți consumul de cofeină. În caz contrar, puteți avea simptome de deshidratare, inclusiv oboseală, amețeli, iritabilitate, piele uscată și gură uscată”, a spus ea.

Tranziția nu este ușoară, dar efectuarea schimbării va fi benefică pentru sănătatea dumneavoastră atât imediat, cât și pe viitor.

Sursa imagine principală: Pixabay/Lernestorod

Comentarii

  1. Oh da, strategii…bea o cafea in plus daca esti dependent de cofeina, dar recomandat este sa nu depasesti 400mg cafeina…si bei apa in loc de apa cu zahar…si apropo iti mai raman si bani in “buget” de-o bere pe zi cel putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *