Neonicotinoidele, cartea perdantă a ministrului Oros?

Neonicotinoidele, cartea perdantă a ministrului Oros? Neonicotinoidele, cartea perdantă a ministrului Oros?

De la preluarea portofoliului Agriculturii în guvernul liberal, Adrian-Nechita Oros a fost nevoit să liniștească până acum două mari categorii de fermieri: pe legumicultori și pe oieri.

Există și pătlăgele galbene!

Cultivatorii de tomate s-au panicat când au citit pe facebook, informați de liderul unei asociații care a fost în trecut consilierul lui Petre Daea, că noul guvern liberal ar urma să stopeze programul ”Tomate românești”, prin care primeau 3000 de euro pentru 2 tone de roșii obținute în spații protejate, pe o suprafață minimă de 1000 mp. Guvernul, în baza programului de guvernare depus în parlament, urmărea subvenționarea a 10% din câștigurile obținute de legumicultori din vânzarea producției timp de un an, cu acte fiscale. Observând amploarea protestelor pe internet, unii fermieri amenințând că vor veni cu tractoarele la București, ministrul a efectuat imediat două vizite în cele mai mari bazine legumicole din țară, la Matca și la Izbiceni. S-a întâlnit cu fermierii și i-a asigurat că programul ”Tomate românești” va merge mai departe. Era, ce-i drept, perioadă electorală pentru alegerile prezidențiale, iar PNL, partidul care l-a susținut pe Klaus Iohannis, nu voia să treacă pentru agricultori drept partidul care ia ceea ce a dat PSD. Grijă cu bătaie lungă, fiindcă anul viitor vor fi două rânduri de alegeri: locale și parlamentare.

Exportul de animale vii merge mai departe

După accidentul din 24 noiembrie, în timpul căruia mii de oi s-au înecat din cauză că vaporul care urma să le transporte în Libia s-a răsturnat, crescătorii de oi s-au panicat la rândul lor că exportul de animale vii, cea mai importantă sursă de câștig pentru ei, ar putea fi interzis. Ce-i drept, ministrul Oros afirmase public că exportul de animale vii este dezavantojos economic pentru România și semnalase că există nereguli privind bunăstarea animalelor în timpul transportului pe mare, dar de aici și până la interzicerea exportului de animale vii este o cale lungă și în răspăr cu tratatele europene, care favorizează comerțul liber. Exportul de animale vii nu poate fi interzis decât în două condiții: existența unor epizootii sau încălcarea normelor de bunăstare. Informați insuficient, presa agricolă urmărind de obicei obținerea unor reacții emoționale din partea fermierilor și o atitudine ostilă față de minister, mai ales dacă există și un ingredient politic la mijloc, crescătorii de ovine s-au speriat atât de tare, încât ministrul Oros și secretarul de stat, Emil Dumitru, i-au chemat la minister să le dea asigurări că exportul nu va fi interzis, dar că va trebui supravegheată respectarea normelor de bunăstare a animalelor. Ceee ce ANSVSA a și făcut, anunțând printr-un comunicat oficial că a înăsprit controalele în acest domeniu.

Prietenii albinelor sunt la Bruxelles

Recent, ministrul și-a pus în cap o altă categorie de fermieri, pe apicultori, după ce a avut o întâlnire la minister cu fermieri din sectorul vegetal ca să ceară o nouă derogare de la Comisia Europeană pentru utilizarea semințelor tratate cu neonicotinoide. CE a interzis trei neonicotinoide în câmp deschis, dar România a beneficiat până acum de câteva derogări solicitate de MADR. Neonicotinoidele au fost interzise din cauză că, în urma studiilor prezentate la nivel european, EFSA a întocmit un raport care arată că aceste pesticide sunt nocive pentru albine. Pe baza acestui raport, autoritățile europene au decis interzicerea utilizării acestor substanțe. Acum, noul ministru, împreună cu secretarul de stat, Emil Dumitru, la rândul său fermier, au anunțat că vor cere o nouă derogare. Apicultorii au reacționat vehement pe rețelele de socializare, mai ales că unul dintre consilierii ministrului este apicultor, Marian Irinei, cunoscut în mediul on line ca Marian Stuparul Oltean, el fiind cel care a înființat grupul Jurnalul apicultorului. Ministerul a anunțat că până pe 15 decembrie va trebui formulată solicitarea și transmisă la Bruxelles. Numai că între timp, mai exact în 3 decembrie, Comisia pentru Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European a adoptat în 3 decembrie o rezoluție prin care invită Comisia Europeană să propună proiecte de legi care să interzică producția, vânzarea și utilizarea tuturor pesticidelor pe bază de neonicotinoizi din întreaga Uniune, fără derogare. Rezoluția subliniază că stimularea biodiversității și, astfel, favorizarea apariției polenizatorilor pe habitatele de pe terenurile agricole trebuie să devină un obiectiv esențial în dezvoltare pentru viitoarea politică agricolă comună (PAC), care trebuie să caute să reducă utilizarea pesticidelor. Totodată, reducerea utilizării pesticidelor ar trebui, prin urmare, să fie stabilită ca țintă în Planurile strategice ale statelor membre.Rezoluția va fi supusă la vot la ședința plenară din ianuarie de la Strasbourg. Prin urmare, apicultorii români ar putea fi liniștiți nu de ministerul de la București, ci de autoritățile de la Bruxelles, care, potrivit noilor viziuni asupra agriculturii și mediului, ar putea să nu mai acorde nicio derogare pentru utilizarea neonicotinoidelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *