Suntem în prag de vacanță de Crăciun, iar în caz că aceasta prevede și un popas prin Torino, o experiență interesantă, dintre numeroasele muzee ale capitalei piemonteze, îl reprezintă Muzeul Lavazza. Printre altele, e la doi pași de Consulatul României, un motiv în plus.
Este unul dintre cele mai recente muzee deschise la Torino, mai exact în 2018, și face parte dintr-un complex mai mare numit Nuvola Lavazza, care gazduiește cartierul general al firmei Lavazza și se întinde pe 1200 de metri pătrați.
Este un muzeu interactiv, care încearcă să reconstruiască povestea familiei Lavazza, de la Torino, al cărei nume se leagă indisolubil de istoria cafelei, începând cu anul 1985, când ia naștere.Totodată, muzeul încearcă să sensibilizeze opinia publică în legătură cu cultura cafelei și particularitățile ei.
Casa Lavazza
Parcursul muzeal pornește de la Casa Lavazza, un spațiu intim și familial, unde sunt rememorate momentele cheie care au marcat peste 120 de ani de istorie a companiei. Povestea a început cu 50 de lire, echivalentul unui costum de haine, cu care Lugi Lavazza, de la care a pornit totul, cumpără o drogherie, în 1895.
În cadrul acesti arii regăsim și zona Sport, care încearcă să înfățișeze parteneriatul brandului cu lumea sportului de perfomanță.
Fabrica
A doua arie tematică, Fabbrica, este dedicată procesului de producție a cafelei: de la plantare și recoltare, până la sosirea la Torino, unde boabele sunt prăjite și măcinate. Și de unde pleacă mai departe în lume toate amestecurile cu diferite grade aromatice care caracterizează această marcă de cafea.
De la plantă la ceașcă, aici descoperim procesul de producție care sintetizează lanțul de aprovizionare al cafelei. Culorile, sunetele și aromele diverselor etape ale ciclului de viață al cafelei, de la plantații la recoltare, până la prelucrare și distribuție.
Piazza
Următoarea arie tematică, Piazza, este locul care în care se celebrează ritualul cafelei, într-un mediu deschis și prietenos, care amintește de o piațetă italiană tipică anilor ’60. Este punctul unde ritualurile, viziunea și simbolurile Lavazza se întâlnesc și comunică între ele.
Ritualul include: aparatul în care se prepară cafeaua espresso, ceașca, designul de cafea, barul mobil, cafetiera Carmencita a acelor ani. De la prima mașină de espresso la cea utilizată în spațiu, cafeaua este prezentată în toate formele sale, nu doar în cea lichidă, grație creativității și pasiunii celor care lucrează inovând permanent universul cafelei.
Atelierul creativ
În continuare, aria următoare este reprezentată de Atelierul creativ, care reunește 60 de ani de colaborări documentate cu lumea designului în sens larg: de spații, de produs, campanii publicitare și merchandising.
Ultima zonă muzeală, Universul – se deschide în fața ochilor coborând scările și reprezintă o imersiune completă în lumea cafelei: proiecții la 360°, care te poartă pe o plantație de cafea, într-o piață sau într-un ocean de cafea.
Traseul se încheie cu o cafea Lavazza: de la cafeneaua clasică cu amestecuri de origine unică, la Coffetail Lavazza, rețete inovatoare de Coffee Design, realizate în colaborare cu diferiți chefi cunoscuți la nivel internațional. Intrarea pentru adulți costă doar 10 euro.