Mulți oameni cred că ceaiurile le ajută ficatul, „detoxificându-l”. Un studiu îi dezamăgește pe unii: altceva se întâmplă în corp când acestea sunt băute / Microbiota intestinală, perturbată de alcool

ficat alcool Sursa foto: Pixabay / Dreamstime (colaj G4Food)

Oamenii cred că anumite ceaiuri le vor atenua problemele pe care le au la ficat, „detoxificându-l”. Aceste băuturi nu au această capacitate, însă acționează pozitiv în alte moduri pentru acest organ esențial. Un studiu publicat în National Library of Medicine evidențiază potențialul ceaiurilor oolong și negre în prevenirea bolii alcoolice a ficatului gras prin reglarea microbiotei intestinale. Cercetarea s-a axat pe efectele suplimentării cu ceai la șoarecii expuși la consumul cronic de alcool. S-a constatat că ceaiurile oolong și negre reduc semnificativ steatoza hepatică, stresul oxidativ și inflamația, restabilind în același timp microbiota intestinală perturbată de expunerea la alcool. Cu toate acestea, ceaiul negru s-a dovedit mai puțin eficient în atenuarea leziunilor hepatice cauzate de alcool.

Studiul a demonstrat că consumul cronic de alcool modifică microbiota intestinală, ducând la creșterea numărului de bacterii dăunătoare, inflamații și leziuni hepatice. Suplimentarea cu ceaiuri oolong și negre a contribuit la restabilirea echilibrului bacteriilor intestinale, inclusiv a tulpinilor benefice precum Akkermansia, care sunt legate de îmbunătățirea funcției hepatice. Aceste ceaiuri au redus, de asemenea, prezența bacteriilor dăunătoare precum Bacteroides, care joacă un rol în dezvoltarea bolii ficatului gras alcoolic.

În plus față de îmbunătățirea microbiotei intestinale, extractele de ceai s-au dovedit a reduce markerii cheie ai leziunilor hepatice, cum ar fi trigliceridele și citokinele inflamatorii, stimulând în același timp capacitatea antioxidantă. Rezultatele sugerează că efectele protectoare ale acestor ceaiuri sunt strâns legate de componentele lor fitochimice, cum ar fi polifenolii și catechinele, care oferă beneficii antioxidante și antiinflamatorii.

Citește și: Top cinci ceaiuri pentru durerile în gât – infuzie de soc și altele

Studiul concluzionează că țintirea microbiotei intestinale prin consumul de ceai ar putea fi o strategie promițătoare pentru prevenirea sau gestionarea bolii ficatului gras alcoolic. În timp ce ceaiurile oolong și negre au demonstrat efecte protectoare notabile, ceaiul negru a fost mai puțin eficient, subliniind importanța selectării tipului potrivit de ceai pentru beneficii terapeutice în leziunile hepatice induse de alcool.

Ce este ceaiul oolong?

Ceaiul oolong reprezintă doar aproximativ 2% din ceaiul care este produs și consumat în întreaga lume, potrivit Healthline. Oolong este un ceai tradițional chinezesc. Este obținut din frunzele plantei Camellia sinensis, aceeași plantă folosită pentru a face ceai verde și ceai negru. Diferența constă în modul în care ceaiul este prelucrat. Procesul de oxidare este cel care creează ceaiurile verde, negru sau oolong.

Ceaiul verde este produs din frunze proaspete de ceai care nu au suferit oxidare, o reacție chimică care începe atunci când frunzele sunt expuse la aer și care este responsabilă de culoarea și gustul diferitelor tipuri de ceai. Ceaiul negru este creat atunci când frunzele sunt complet zdrobite pentru a spori oxidarea, iar ceaiul oolong este creat atunci când frunzele sunt ofilite la soare și ușor zdrobite pentru a crea o oxidare parțială.

Ficatul nu poate fi detoxificat

Ficatul nu are nevoie de „detoxifiere” prin diete sau produse speciale. Ficatul este un organ care are deja un rol natural de detoxifiere în organism, eliminând toxinele și substanțele dăunătoare prin procese metabolice normale. Când funcționează corect, ficatul descompune toxinele și le elimină prin urină sau scaun.

Mitul detoxifierii ficatului prin anumite diete, ceaiuri sau suplimente nu este susținut științific. În schimb, pentru a sprijini sănătatea ficatului, este important să adopți un stil de viață sănătos: evitarea consumului excesiv de alcool, menținerea unei alimentații echilibrate și evitarea substanțelor toxice. Dacă ficatul este suprasolicitat sau afectat, tratamentele medicale adecvate și sfaturile unui specialist sunt necesare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *