Motivul pentru care nu ar trebui să apelezi la un deficit caloric extrem / Tania Fântână (nutriționist): Dacă dieta este prea drastică, corpul nu mai are suficientă energie pentru a menține masa musculară și începe să o descompună

Tania Fântână explică ce este deficitul caloric Sursa foto: Pixabay / PNG Wing (colaj G4Food)

Rata metabolică bazală (BMR) reprezintă cantitatea minimă de energie (calorii) de care corpul are nevoie pentru a funcționa în repaus – adică pentru menținerea respirației, circulației sângelui, funcționării organelor și regenerării celulare. Scăderea sub acest prag printr-o dietă prea restrictivă poate avea efecte negative asupra sănătății și metabolismului.

Cartea „Dacă broccoli ar fi ciocolată”, scrisă de nutriționista G4Food Tania Fântânăeste  disponibilă online AICI și în librării.

În funcție de numărul tău de kilograme, de vârstă, de afecțiuni, de raportul masă grasă-muşchi pe care îl are fiecare, rata metabolică bazală diferă de la persoană la persoană.

Atunci când alegi să mănânci o singură masă pe zi sau mănânci o banană și un iaurt toată ziua sau iei alte decizii radicale care se finalizează cu aport caloric foarte redus, ceea ce faci este să îi induci corpului o stare generală de foame, de înfometare mai exact. Sigur că el va trebui să producă din ceea ce tu îi pui la dispoziție, energia necesară funcționării principalelor organe, în primul rând, și a efortului fizic făcut în al doilea rând. Când tu ești supraponderal și ai o cantitate de masă grasă îndestulătoare, el își va procura surplusul de calorii de care are nevoie și pe care tu nu i-l dai din dietă, arzând acea grăsime.

Dar pe măsură ce depozitul tău de grăsime scade, el va începe să ardă și ceva masă musculară, proteină, pentru a-și acoperi necesarul. În acest fel, masa ta musculară scade, singurul țesut care îți ține de fapt metabolismul în picioare. Oricum, rata metabolismului tău bazal scade pe măsură ce tu slăbești, întrucât corpul tău, la mai puține kilograme, devine o mașinărie cu un consum mai mic. În felul acesta, tot slăbind prin cure de slăbit drastice, ajungi ca în timp să te îngrași mâncând tot mai puțin, întrucât ceea ce îți menține metabolismul activ reprezintă procentual tot mai puțin din totalul kilogramelor tale.

O altă măsură adaptativă pe care o ia corpul tău este că își reduce acest metabolism bazal. Adică, dă focul mai mic, ca să zic așa, de la majoritatea proceselor lui.

„E foarte greu să îți repari vreodată relația cu mâncarea dacă ai fluctuații atât de mari în ceea ce privește aportul caloric”

Care sunt pericolele la care te expui când consumi abia câteva sute de calorii pe zi din dorința de a slăbi mai repede:

  1. Încetinirea metabolismului
    Când consumi mai puține calorii decât rata metabolică bazală, corpul intră în modul de supraviețuire, reducând cheltuielile energetice. Aceasta înseamnă că arzi mai puține calorii, ceea ce face slăbirea din ce în ce mai dificilă. Organismul începe să conserve energia, iar în timp, te vei simți obosit și fără vlagă.
  2. Pierderea masei musculare
    Dacă dieta este prea drastică, corpul nu mai are suficientă energie pentru a menține masa musculară și începe să o descompună pentru a produce energie.
    Mai puțină masă musculară înseamnă un metabolism și mai lent.
    Chiar dacă scazi în greutate, corpul tău poate deveni mai slab și mai flasc, nu neapărat tonifiat.
  3. Deficiențe nutritive și dezechilibre hormonale
    Dietele sub BMR duc adesea la lipsa de vitamine și minerale esențiale, ceea ce poate afecta sănătatea:
    Căderea părului și unghii fragile (din lipsa proteinelor și a zincului).
    Probleme hormonale, inclusiv dereglări menstruale la femei.
    Scăderea imunității
  4. Creșterea poftei de mâncare și risc de efect yo-yo
    Un deficit caloric extrem poate duce la:
    Foame intensă, poftă de dulce și episoade de mâncat excesiv. E foarte greu să îți repari vreodată relația cu mâncarea dacă ai fluctuații atât de mari în ceea ce privește aportul caloric.
    Revenirea kilogramelor pierdute după dietă, adesea chiar cu extra kilograme.
    Probleme psihologice, cum ar fi anxietatea legată de mâncare și pierderea motivației.
  5. Probleme cu energia și starea de bine
    Dacă mănânci sub BMR, e posibil să te simți:
    Obosit și lipsit de energie. Tot ce îți dorești este să te lase toți în pace și să stai într-o stare de vegetare.
    Iritabil și deprimat, deoarece creierul are nevoie de glucoză pentru a funcționa optim. Când ceva te doare, când ceva te sâcâie nu prea poți să fii zen.
    Cu dificultăți de concentrare, ceea ce îți afectează productivitatea zilnică. Când gândul tău primordial și cel mai persistent este că îți este foame, e foarte greu să fii creativ, haios, productiv.

Luați în considerare toate cele de mai sus și mai gândiți-vă încă o dată dacă vreți să vă supuneți corpul la așa ceva.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *