De la începutul anului 2025, Moldova a fost lovită de cea mai devastatoare serie de focare de PPA din istoria sa. Serviciul veterinar din Moldova a raportat că a înregistrat aproximativ 30 de focare separate în diferite părți ale țării, dintre care două focare s-au înregistrat în ferme comerciale.
În urma unei serii de focare de pestă porcină africană (PPA) doar în două luni, martie și aprilie 2025, aproximativ 118 000 de porci au trebuit să fie sacrificați în Moldova. Aceasta echivalează cu aproximativ 20% din întreaga populație de porci.
Fermele afectate de pesta porcină își vor relua activitatea din toamnă!
Dacă sacrificarea duce la o scădere a aprovizionării cu carne de porc, aceasta este doar temporară, a declarat Asociația Crescătorilor de Porci din Moldova. Adrian Burduja, șeful asociației, a declarat că fermele de porci afectate își vor relua activitatea în această toamnă. Aceasta înseamnă că scăderea producției ar fi doar pe termen scurt.
Burduja a subliniat: „În ceea ce privește prețurile, situația este stabilă. Prețurile noastre sunt cu 3-5% mai mici decât în 2024. Orice creștere a prețurilor va duce automat la importuri masive. Noi, ca producători, nu vom putea crește prețurile nici dacă am vrea”.
Agenția pentru Siguranța Alimentelor din Moldova a emis, de asemenea, o declarație, care se face ecoul sentimentelor asociației crescătorilor de porci. Aceasta susține că nu există niciun pericol de penurie de carne de porc în țară. Agenția a afirmat însă că cererea va fi parțial acoperită, prin importuri.
A fost interzisă sacrificarea și comerțul porcilor din această regiune
Ieri, un alt focar de pestă porcină africană a fost descoperit în satul Pelinia, din raionul Drochia. La groapa de gunoi din localitate au fost găsite mai multe cadavre de porci. Descoperirea i-a îngrijorat pe localnici, care au alertat instituțiile responsabile. Informația a fost confirmată de primarul satului Pelinia, Liuba Pripa, pentru publicația nordinfomd.
Primarul din Pelinia a transmis următorul mesaj către locuitori:
„Pesta porcină africană NU afectează oamenii, însă este extrem de contagioasă și mortală pentru porci. Ea pune în pericol întreaga populație de animale din gospodăriile noastre.
Vă rugăm insistent:
• Nu intrați în panică, dar fiți vigilenți!
• Verificați cu atenție porcii din gospodăria dvs. și anunțați imediat Primăria la primul semn de boală.
• Simptomele PPA pot include: febră mare, lipsa poftei de mâncare, slăbiciune, pete roșii sau vineții pe piele, moarte subită.
• Este STRICT INTERZIS să aruncați porcii morți la gunoi! Acest gest pune în pericol întreaga comunitate.”
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a cerut îndeplinirea măsurilor de profilaxie și supraveghere a porcinelor din exploatațiile nonprofesionale din localitate. Totodată, a fost interzisă sacrificarea și comerțul porcilor din această regiune.