Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, speră să obţină o derogare din partea Guvernului pentru angajarea personalului de specialitate necesar punerii în funcţiune a staţiei mobile de monitorizare a peştilor migratori, lansată la Tulcea în primăvara acestui an, în urma implementării unui proiect cu fonduri europene, transmite Agerpres.
Staţia a costat 55.403.353,65 lei şi este acostată pe faleza Ivan Patzaichin din oraşul Tulcea, însă, în prezent, nu poate fi utilizată din cauza lipsei specialiştilor. “În România, azi, există nişte reguli legate de imposibilitatea angajării de personal. Prin memorandum sau altă legislaţie specifică se poate obţine o derogare. Tocmai din acest motiv, în ultimii ani, deşi au fost interzise angajările, s-au mai angajat medici, pompieri sau alte persoane extrem de necesare în statul român. Sunt convins că vom reuşi să angajăm şi personalul necesar pentru staţia de la Tulcea”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Mediului.
Ministrul Mediului a participat marţi, în satul Mila 23, la închiderea Festivalului “Ivan Patzaichin” şi a redat mediului natural 60 de alevini de sturioni marcaţi puşi la dispoziţie de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură (ICDEAPA) din Galaţi. “Din datele pe care le au colegii din Ucraina, materialul biologic pe care l-am deversat la Isaccea s-a găsit pe braţul Chilia al Dunării. Ne aşteptam să urce pe Sfântu Gheorghe”, a menţionat reprezentanta ICDEAPA, Desimira Stroe.
În urmă cu două săptămâni, la Isaccea, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a deversat în Dunăre peste 1.300 de alevini de sturioni, pentru a marca Ziua Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. “În ultimii ani am avut activităţi susţinute de repopulare. Am avut target de repopulare 5.000 de exemplare şi cred că am ajuns la 20.000 de exemplare populate în aceleaşi condiţii”, a afirmat guvernatorul Rezervaţiei, Bogdan Bulete.
Ministrul Mediului a apreciat eforturile autorităţilor şi cercetătorilor pentru a conserva stocurile de sturion din Rezervaţie, dar a susţinut necesitatea ca speciile din această familie de peşti să fie protejate şi de populaţia locală. “Dincolo de studii, cifre şi monitorizare, mai contează şi ce facem în viaţa de zi cu zi, pentru că sturionul rămâne o specie braconată în România. Nu putem ascunde acest lucru. Împreună cu colegii de la Garda Naţională de Mediu, cu cei din ARBDD şi din alte instituţii încercăm, dacă nu să oprim acest fenomen, să-l diminuăm pe cât posibil”, a menţionat Mircea Fechet.
Toate speciile de sturion sunt clasificate în Lista roşie a Uniunii Internaţionale de Conservare a Naturii ca fiind critic periclitate, declinul mondial al populaţiilor din aceste specii fiind înregistrat pe fondul supraexploatării, al poluării şi al reducerii căilor de migraţie pe fluviu prin construirea de hidrocentrale. Capturarea speciilor de sturion în apele teritoriale româneşti a fost interzisă din anul 2006, în paralel, în România fiind deversaţi ani la rând juvenili de sturioni în Dunăre pentru repopulare, iar în baza fondurilor europene dezvoltându-se acvacultura de sturion. În Dunărea Inferioară se reproduc pe cale naturală ultimele populaţii sălbatice de sturion din Uniunea Europeană, ele fiind specii indicatoare ale calităţii mediului, datorită multitudinii de habitate pe care le folosesc de-a lungul vieţii.