Războiul taxelor vamale impuse de președintele Trump întregii planete va fi resimțit de fermierii români prin prisma scumpirii utilajelor agricole americane.
În ultimii ani, parcul de tractoare agricole din România număra 232.654 de unități, în creștere cu 12% față de acum cinci ani. Această creștere spectaculoasă se datorează, în mare parte accesului la fondurile europene, care le-au permis fermierilor români să achiziționeze utilaje modern, iar cele mai performante sunt cele de la John Deere.
După cum se știe, mărcile americane au o prezență semnificativă pe piața românească.
John Deere, de pildă, este una dintre mărcile preferate de fermierii locali pentru tractoare și combine. Compania este reprezentată exclusiv în România de IPSO Agricultură, care oferă o gamă completă de echipamente agricole John Deere, precum și servicii de întreținere și suport tehnic.
Pe de altă parte, Titan Machinery, care este cel mai mare dealer de utilaje agricole din Statele Unite, a intrat pe piața românească în anul 2011, prin achiziția firmei Agroexpert Timișoara, acesta fiind primul stat din Europa în care s-a instalat. Această mișcare a fost motivată de potențialul ridicat al agriculturii românești și de asemănările cu agricultura americană.
România a reprezentat din start unicul importator al utilajelor producătorilor americani Case IH și Case Construction Equipment.
În concluzie, deși nu există un procent exact al utilizării tractoarelor și utilajelor agricole americane de către fermierii români, prezența mărcilor americane pe piața românească este semnificativă și în creștere, datorită investițiilor și accesului la fonduri europene.
Date fiind noile taxe vamale anunțate de președintele Trump, am încercat să aflăm care va fi impactul acestora asupra utilajelor agricole americane folosite de fermierii români.
În exclusivitate pentru G4Food, Mihai Ivașcu, director marketing Asociația Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România- APIMAR a declarat că va fi un oarecare impact, dar nu fermierul român va fi cel care va pierde în final.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
„Există, într-adevăr, produse care deservesc domeniul agricol, mașini și utilaje, care sunt produse în SUA. Ca și procent, ne ducem undeva la un 10% utilaje ce se comercializează în România și sunt produse în SUA.
Va fi un impact, trebuie s-o recunoaștem, dar fermierul român se va orienta spre produse fabricate în Europa. Tot americanii vor pierde, până la urmă.
Să nu uităm că sunt producători foarte mari în Franța, Germania și cu siguranță, fermierul român își va orienta achizițiile pe partea aceasta.
După mine, impactul va fi unul de 10 %. Să vedem din 10%, cu câte produse vom rămâne să importăm din SUA.
Sunt branduri foarte bune, competitive, John Deere este unul dintre tractoarele de top.
Dar John Deere are fabrici și în Europa, numai că acelea de capacitate mai mare, de la 300- 400 cai putere în sus, sunt produse numai în Statele Unite și importate în UE.
Într-adevăr, în ultima perioadă, fermierii români se orientau spre aceste tractoare de capacitate mai mare, această orientare fiind impusă de schimbările climatice, întrucât fereastra de timp dedicată unei lucrări agricole, este la cel puțin jumătate din cât era acum 5-7 ani. Și atunci, pentru a realiza lucrarea agricolă la timp, ai nevoie de echipamente puternice.
Probabil că unii dintre fermieri vor simți o ușoară dezamăgire, dar, cum am spus, soluții sunt”, a susținut Mihai Ivascu, director marketing APIMAR.