Cooperativele olivicole din Jaén (Spania) vor implementa, în premieră, primul tratament împotriva muștei măslinului folosind drone adaptate pentru mediul agricol, cu scopul de a deschide calea către o integrare „mai eficientă” a acestor instrumente în practicile agricole, notează EFE:Agro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Este vorba despre un test prin care se dorește demonstrarea faptului că controlul unei plăgi endemice pentru cultura măslinului, cum este musca măslinului, este posibil prin utilizarea noilor tehnici de tratamente fitosanitare, ceea ce implică o îmbunătățire atât a competitivității, cât și a sustenabilității mediului, sociale și economice în cadrul olivicului tradițional – predominant în aproape întreaga provincie Jaén.
Așa cum explică reprezentanții Fundației JAV (Jaén Agritech Ventures) – o entitate publică non-profit fondată de Primăria Villacarrillo și Caja Rural de Jaén – este în curs de finalizare prima probă pilot de aplicare aeriană cu drone agricole pe aproape 200 de hectare de plantații de măslini.
Această probă se desfășoară în colaborare cu Junta de Andalucía, Denominația de Origine Sierra de Segura, Denominația de Origine Sierra Mágina, asociația APROL Sierra de Segura și cooperativa San Vicente de Mogón.
Zonele vizate
Pentru această probă pilot au fost selectate parcele situate în Sierra de Segura, Mogón (Villacarrillo) și Sierra Mágina, zone în care dăunătorul este în mod special activ. În plus, acolo există terenuri abandonate sau greu accesibile, care funcționează ca rezervoare endemice ale plăgii, facilitând reinfestarea plantațiilor deja tratate.
Cum funcționează
Tratamentul se va face prin tehnica de atragere și capcană în benzi (patch spraying), direcționat către adulții muștei măslinului, utilizând un insecticid natural certificat pentru agricultura ecologică: Spintor Cebo.
Această tehnică constă în pulverizarea soluției (în care a fost diluat produsul fitosanitar autorizat) pe aproximativ 25% din suprafața culturii. Aplicarea se face în coroana măslinului, în benzi sau rânduri de plantație.
„Acest tip de aplicare este mai recomandat decât tratarea întregii plantații, deoarece permite utilizarea unei cantități mai mici de produs fitosanitar, reducând astfel impactul asupra mediului în procesul de combatere a dăunătorului”, explică Fundația JAV într-un comunicat.
Monitorizarea dăunătorului
Înainte de aplicarea tratamentului, se va evalua starea fitosanitară a plantației prin prelevări săptămânale, analizând capturile de adulți în capcane (cu fosfat diamoniu) și în plăci cromotrope galbene cu feromoni, precum și procentajele de înțepături active și totale.
Indicatorii obținuți vor servi la determinarea necesității intervenției, conform ghidului și pragurilor stabilite în Ghidul de Management Integrat al Dăunătorilor pentru măslin.
Avantajele utilizării dronelor
Utilizarea dronelor agricole nu este doar o unealtă potrivită pentru creșterea competitivității economice a olivicului tradițional, ci poate fi cheia pentru aplicarea tratamentelor în terenuri dificile, cu pantă sau acces imposibil pentru utilajele terestre.
În plus, dispersia parcelelor unui singur proprietar sporește costurile și încetinește semnificativ tratamentele efectuate la sol, îngreunând realizarea acestora în timp util.
Aplicarea aeriană cu drone oferă, potrivit promotorilor, „numeroase avantaje”, printre care:
-
utilizarea de senzori pentru aplicare localizată și controlată,
-
siguranță crescută pentru operator,
-
impact redus asupra mediului,
-
rapiditate și acoperire mai mare,
-
reducere semnificativă a deșeurilor toxice.
Toate aceste beneficii conduc la o evoluție a culturii măslinului către modele mai durabile din punct de vedere ecologic, în care conservarea biodiversității, faunei și florei auxiliare este pe deplin asigurată, subliniază entitățile care promovează acest tratament inovator.