Mazărea verde are proprietăți unice, pe care puțină lume le cunoaște/Câteva motive să o consumi mai des

Mazărea verde este un aliment foarte valoros Foto: Pixabay

Mazărea verde face parte din categoria leguminoaselor, la fel ca năutul, fasolea sau lintea. Versatilitatea ei în bucătărie face dificilă precizarea valorii nutritive a unui preparat din mazăre. „Ca orice aliment, atunci când sunt supuse diferitelor procese de gătire și preparare, își schimbă conținutul nutritiv”, explică María Rosario Martínez Rovira, dietetician-nutriționist și membru al Academiei Spaniole de Nutriție și Dietetică. De exemplu, în funcție de modul în care este preparată, mazărea câștigă sau pierde apă. Ceva similar se întâmplă cu efectele căldurii asupra altor nutrienți. „Unele proteine se degradează la căldură. Și, în funcție de modul în care este preparată, acestea își pot crește conținutul de grăsimi, mai ales dacă le supunem unui proces de prăjire”, mai explică ea.

Din acest motiv sunt explicate efectele mazărei în stare crudă.

UISANTE (valori în grame la 100 de grame crud)
Energie (kcal) 62
Proteine 5,4
Carbohidrați 8,8
Grăsimi 0,5
Sursă: Baza de date spaniolă privind compoziția alimentelor (BEDCA).

Câte calorii conține

Unul dintre numeroasele avantaje ale mazărei este că 79% din compoziția sa este apă, mai mult decât restul leguminoaselor. Acest lucru le moderează aportul caloric care, în ciuda faptului că este o leguminoasă, oferă 62 kilocalorii la 100 de grame de produs. Acest lucru o face mai ușor de încorporat în dietele menite să controleze greutatea, deoarece conține mai puține calorii decât alte leguminoase, cum ar fi lintea sau năutul.

Mazărea îngrașă?

„Niciun aliment în sine nu are capacitatea de a ne îngrășa sau slăbi. Ar fi foarte ușor, așadar, să alegem care grupe de alimente fac ce și, în funcție de obiectivul pacientului, să prescriem una sau alta.” Acesta a fost răspunsul lui Martínez Rovira răspunde la întrebarea dacă mazărea îngrașă sau nu.

Totul depinde de preparat sau de rețetă. „Fără să uităm că îngrășarea sau slăbirea depinde, pe de o parte, de aportul caloric total al zilei, nu numai din preparatul de mazăre ci și din alimentele consumate pe parcursul zilei. Pe de altă parte, depinde și de energia cheltuită pe parcursul zilei.”

Beneficiile mazărei pentru sănătate

Mazărea verde are multe beneficii și variate. Martínez Rovira le detaliază după cum urmează:

  • Este un aliment cu un conținut ridicat de fibre, care ajută la reglarea funcțiilor intestinale și la combaterea constipației.
  • Conține o cantitate mare de vitamine, cum ar fi vitamina A, unele din grupul B și vitamina K, care sunt necesare pentru metabolismul celulelor sanguine.
  • Furnizează minerale, cum ar fi fosforul, calciul, magneziul și potasiul, esențiale pentru buna funcționare a sistemului nervos.
  • Conține acid folic, un element esențial pentru femeile însărcinate, deoarece ajută la prevenirea malformațiilor fetale.
  • Este bogată în proteine. O porție medie de mazăre (150 de grame) are la fel de multe proteine ca un ou întreg.

Există contraindicații la consumul de mazăre?

Deși conținutul de vitamina K este mediu, „persoanele care iau medicamente anticoagulante ar trebui să țină sub control consumul de mazăre. Asta din cauza posibilelor interacțiuni nutrient-medicament, deoarece acestea au efecte opuse”, explică Martínez Rovira pentru Nutriendo.

Fiind din categoria leguminoaselor, produce gaze?

Consumul excesiv poate fi contraindicat pentru unele persoane din cauza conținutului lor ridicat de fibre. Ca și alte leguminoase, ele pot provoca tulburări de stomac și flatulență sau gaze. Asta din cauza conținutului ridicat de zaharuri complexe.

Unele persoane pot avea o digestie dificilă, așa că ar trebui să o consume cu atenție și nu în cantități mari. Avantajul față de alte leguminoase este că, pentru a produce aceste efecte, trebuie să consumați foarte multă, spre deosebire de fasole, care are același efect dacă e consumată în cantități mult mai mici.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *