Sunt foarte multe motive pentru care este sănătos și util să-ți iei la serviciu mâncare de acasă, dar două dintre acestea sunt cu adevărat importante. În primul rând știind că ai mâncare la tine, vei respecta pauza de masă, iar în al doilea, vei mânca exact ce-ți place și ce corespunde cu nevoile tale. La aceasta se adaugă și beneficiul, deloc de neglijat, de a face economie și de a reduce risipa alimentară, pentru că inevitabil vei lua la job, ceea ce ai gătit și ai deja în frigider.
Pauza de masă, o necesitate
Unul dintre cele mai nesănătoase obiceiuri este acela de a sări peste masa de prânz. Cei mai mulți dintre noi folosesc ca scuză programul de lucru, astfel că pauza la mijlocul zilei este cea mai bună ocazie pentru a face o schimbare în bine. A mânca sănătos, la ore fixe, este o cale simplă și naturală prin care sunt prevenite stresul, problemele de sănătate și oboseala cronică ce are, printre motivele principale, și dieta dezechilibrată.
Este bine să știi că pauza de prânz te ajută să-ți odihnești ochii și mintea, echilibrează nivelul de glucoză, previne stresul și surmenajul și te face mai eficient și mai productiv în restul programului.
O pauză la mijlocul zilei previne eficient oboseala ce se acumulează mai ales atunci când lucrezi fără întrerupere, fără niciun moment de detașare. Este dovedit că cei care mănâncă la prânz și fac o pauză de la activitățile cotidiene suferă în mai mică măsură de migrene și insomnii. Cei care respectă pauza sunt mai amabili, mai productivi și mult mai sociabili și eficienți. În plus, aceștia sunt capabili să ia decizii rapide, corecte, sunt creativi și promovează mai repede.
Adaptarea pachețelului la stilul personal
Atunci când iei mâncare de acasă împuști mai mulți iepuri dintr-o lovitură. Pe de o parte elimini riscul de a arunca mâncarea pe care o ai deja în frigider, pe de alta poți adapta exact conținutul prânzului la pachet la nevoile tale. Totodată faci economie de timp. Nu vei mai sta nici să aștepți comanda la catering, nici la coadă la cantină. Elimini și riscul ca exact ceea ce-ți doreai să mănânci să se termine fix înaintea ta, dar și pe acela de a cădea pradă poftelor și exceselor, pentru că nu vei fi tentat de alegerile făcute de colegi.
Fără a fi ultimul punct pe listă, vei aduce importante avantaje bugetului personal, pentru că ceea ce pui în pachețel este mereu mai ieftin (și mai bun) decât ceea ce ai putea cumpăra.
Rutina prânzului la locul de muncă
Transformă pauza de masă, într-un moment de relaxare și de interacțiune socială. Cel mai multe din spațiile de birouri includ și o zonă de luat masa, dotate corespunzător. Scopul este acela de nu mânca în fața calculatorului, obicei extrem de nesănătos, și de a nu-i deranja pe cei din jur cu mirosurile de mâncare.
Câteva sfaturi și idei foarte practice te pot ajuta să intri în rutina prânzului la serviciu cu mâncare luată de acasă.
- Tot ceea ce gătești la cuptor, acasă, poate fi luat în pachețelul de la serviciu. Așa că adaugă una-doua porții în plus pentru job. De exemplu, o friptura de pui, porc sau curcan din week-end poate deveni umplutura dintr-o lipie pentru prânzul de luni. Adaugă câteva roșii cherry, un castravete murat și ai un dejun perfect. La fel toate tipurile de mâncăruri scăzute.
- Dar, cu excepția unor preparate sofisticate sau foarte perisabile, tot ceea ce pregătești acasă poate fi luat la job.
- Pregătește mâncarea pentru prânzul de la serviciu, cu o seară înainte. Elimini stresul matinal, iar tot ce ai de făcut dimineața este să mergi la frigider, să iei prânzul și să-l pui în geantă.
- Alege alimentele care oferă energie și-ți susțin activitatea. Dacă ai un loc de muncă foarte activ – sau dacă mergi la sală înainte de job, alege alimente care conțin carbohidrați cu ardere lentă (orez, cartofi dulci, cartofi, banane). Dacă ești sedentar optează pentru proteine și grăsimi sănătoase (carne la grătar, avocado, măsline).
- Dotează-te cu recipiente practice pentru a transporta mâncarea. Acestea nu trebuie să fie mari, dar este nevoie să se închidă perfect. Dacă pot fi folosite în cuptorul cu microunde, cu atât mai bine. Toate spațiile pentru luat masa din clădirile cu birouri au cuptoare cu microunde. În plus, având recipientele potrivite vei putea păstra totul separat și proaspăt.
- Optează pentru hrană rece. Este mai comodă și te menține alert. Mâncarea caldă te poate face să te simți somnoros.
- Transferă mâncarea din caserole pe farfurie și folosește tacâmuri, pentru că dacă îți mănânci prânzul cu grijă, în loc să mănânci dintr-o caserolă de plastic sau dintr-o pungă de hârtie, vei petrece timp să-l savurezi.
- Dacă sunteți mai mulți cei care aleg să vină cu mâncarea de acasă, realizați o mică „cămară” la locul de muncă, pentru a face prânzurile mai agreabile: sare și piper, sos de roșii/chilli/soia, ulei de măsline, lămâi, miere, o placă de tăiat, un cuțit ascuțit.
- Finalizează prânzul cu ceva rece și dulce, pentru un impuls excelent de energie înainte de a reveni la lucru. Optează pentru cireșe, portocale, pepene verde, struguri, zmeură, kiwi sau mere. Renunță la dulciurile cu zahăr și nu uita să bei apă.
Idei pentru prânzul la birou luat de acasă
Gândește-te la prânzul tău ca și cum ai sta în fața unui bufet, având toate ingredientele în fața ta. Ce combinație preferi? Îți place să ai multe ingrediente amestecate sau combinații mai simple?
Iată un plan în 8 pași pentru un prânz grozav:
- Alege un carbohidrat ca bază: orez, couscous, mămăligă, paste, pâine integrală, chiflă, lipie, cartof.
- Adaugă legume de salată: ardei, castravete, roșii cherry, frunze de spanac tânăr, sparanghel, avocado, boabe de porumb, morcovi, dovleac gătit, ceapă roșie, salată, rucola.
- Ingrediente pentru gust: măsline, capere, murături, nuci, semințe.
- Alege un produs lactat: cuburi de feta, bile de mozzarella, felii de cheddar, brânză de capră, brânză cottage, ricotta.
- Pește sau carne: somon sau păstrăv afumat, ton, somon sau sardine la conservă, șuncă, carne de pui, porc sau curcan, chifteluțe, cârnați reci.
- Sau variante vegetariană: tofu, bile de falafel, fasole boabe, fasole roșie, năut.
- Un dressing sau un sos: sos de soia, sos chilli, ulei de susan, ulei de măsline, muștar, dressing pentru salată sau vinegretă, maioneză, hummus, tzatziki.
- Include un desert: fructe, ciocolată neagră.
Dacă nu ai timp pentru un prânz consistent sau poate dorești ceva ușor, poți alege alimente sănătoase care pot fi gustări de dimineață sau un prânz ușor:
- floricele de porumb preparate la aer cald și o banană;
- bastonașe de morcov cu hummus;
- pâine cu stafide și brânză cottage;
- un smoothie de fructe cu lapte, iaurt și fructe proaspete sau congelate;
- pâine integrală prăjită sau un biscuit mare din cereale integrale cu ricotta și felii de roșii;
- unt de arahide pe biscuiți din cereale integrale;
- supă făcută în casă;
- o felie de pâine prăjită cu avocado sau roșii;
- carnea rămasă la cină deasupra unei salate sau într-o lipie;
- legume cu iaurt grecesc;
- folosește orezul sau pastele rămase ca bază pentru o salată.
Trei sfaturi sincere
- Dacă cumva te simți jenat pentru că vii cu mâncarea de acasă, ignoră acest complex. De fapt, a aduce prânzul de acasă este din ce în ce mai „la modă” și vine cu o mulțime de avantaje și din ce în ce mai multe persoane aleg acest obicei. Prânzul pregătit acasă poate arăta la fel de bine ca orice opțiune de la restaurant, iar faptul că știi exact ce conține mâncarea ta îți oferă mai mult control asupra sănătății.
- Formarea unei deprinderi sănătoase durează circa o lună. Dacă alegi ca începând de acum să iei mâncarea de acasă la job, va fi nevoie de puțină voință timp de 2-3 săptămâni. Ulterior va deveni parte din rutina.
- Pachețelul cu mâncare de acasă te va face mai organizat atunci când faci cumpărături, te ajută să planifici mai eficient meniul săptămânal și te va determina să ai un stil de viață mai echilibrat și mai sănătos și, nu în ultimul rând, te va încuraja să gătești și vei fi un exemplu pozitiv pentru copilul tău.
Sursa: healthline.com