Majoritatea alimentelor pentru bebeluși din supermarket nu respectă standardele nutriționale / Avertisment pentru părinți

Hrana pentru bebeluși nu este cea mai sănătoasă FOTO: Dreamstime/Teresa A Kenney

O analiză recentă publicată în revista Nutrients, citată de CBS News, arată că aproape 60% dintre produsele alimentare pentru bebeluși, disponibile în magazinele din Statele Unite, nu respectă standardele nutriționale stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Studiul a fost realizat de cercetători de la The George Institute for Global Health, care au analizat 651 de produse alimentare pentru sugari și copii mici, vândute în zece lanțuri de magazine americane. Rezultatele sunt îngrijorătoare:

  • 70% dintre produse nu îndeplineau cerințele privind conținutul de proteine
  • 44% depășeau nivelurile recomandate de zahăr
  • 25% nu furnizau suficiente calorii
  • 20% aveau un conținut excesiv de sodiu

Gustările procesate, cele mai problematice

Cele mai problematice produse au fost cele destinate consumului rapid și comod: gustări, batoane cu fructe, biscuiți sau plicuri cu piureuri. Acestea reprezentau aproape 20% din alimentele disponibile în 2023, dar aveau cele mai scăzute rate de conformitate cu criteriile nutriționale și de promovare ale OMS. „Aceste produse conțin puține proteine, dar au niveluri ridicate de energie, zahăr și sare. De multe ori includ zaharuri adăugate și îndulcitori,” avertizează autorii studiului.

Obiceiurile alimentare se formează devreme

Elizabeth Dunford, cercetătoare în cadrul institutului și profesoară asociată la Universitatea din Carolina de Nord, atrage atenția că alimentația în primii ani de viață este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului. „Aceasta este perioada în care se formează gusturile și obiceiurile alimentare. Alimentele nepotrivite pot favoriza apariția obezității, diabetului sau chiar a unor forme de cancer la vârste adulte,” a declarat Dunford.

Ea mai spune că mulți părinți, presați de timp, aleg produse convenabile, fără să știe că acestea pot fi sărace în nutrienți și, uneori, promovate în mod înșelător drept „sănătoase”.

Ce pot face părinții

Dr. Ellie Erickson, medic pediatru la Universitatea Duke, sugerează părinților să revină la opțiuni simple și naturale. „Este tentant să alegi produse cu termen lung de valabilitate, dar nu este nevoie să fie complicat. Alimentele integrale, preparate simplu, sunt suficiente pentru un bebeluș,” spune ea.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *