Mulți oameni se răsfață cu alimente reconfortante precum înghețata, pizza, burgeri și cartofi prăjiți și, deși moderația este esențială, gastroenterologii recomandă evitarea anumitor alimente din cauza impactului lor negativ asupra sănătății intestinale și digestive.
Iată șase alimente de care medicii gastroenterologi cu care a discutat publicația Huffington Post se țin departe:
1. Batoanele proteice: În ciuda faptului că unele sunt comercializate ca fiind sănătoase, multe batoane proteice sunt foarte procesate și conțin aditivi care pot provoca balonare și gaze. Gastroenterologul Dr. Harmony Allison sugerează să obțineți în schimb proteine din surse naturale precum lapte, unt de arahide, nuci sau semințe de dovleac.
2. Carnea roșie: Consumul ridicat de carne roșie, în special fripturi și burgeri, este legat de un risc crescut de cancer de colon și polipi de colon datorită conținutului lor ridicat de grăsimi saturate. Dr. Reezwana Chowdhury recomandă limitarea consumului de carne roșie la sub 100 de grame pe zi pentru a reduce aceste riscuri.
3. Carnea procesată: Alimente precum hot dog-ul, baconul și mezelurile sunt asociate cu un risc mai mare de cancer colorectal. Consumul regulat de carne procesată poate duce la o creștere semnificativă a riscului de cancer, potrivit Dr. Rabia De Latour.
4. Alimente prăjite în mult ulei: Peștele și puiul prăjite pot afecta negativ sănătatea microbiomului intestinal și pot contribui la acumularea de grăsime în artere, ducând la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Dr. Mahmoud Ghannoum, cercetător în domeniul microbiomului, subliniază efectele negative ale uleiului de prăjit asupra sănătății intestinelor.
5. Băuturile răcoritoare carbogazoase: Băuturile zaharoase precum sucurile sunt legate de afecțiuni cronice precum diabetul și bolile de inimă și pot declanșa simptome gastrointestinale precum balonarea, râgâitul și refluxul. Dr. Simon C. Matthews recomandă evitarea acestor băuturi pentru a menține o sănătate mai bună.
6. Pâinea albă: Cerealele rafinate găsite în pâinea albă pot crește riscul de diverticulită, o inflamație a pungilor din tractul digestiv. Dr. Shilpa Grover notează că dietele bogate în carne roșie și cereale rafinate cresc, de asemenea, riscul altor probleme de sănătate precum diabetul și boala coronariană.
Deși consumul ocazional al acestor alimente nu este catastrofal, moderația și o dietă variată sunt esențiale pentru menținerea sănătății intestinale și a bunăstării generale, potrivit experților.
Citește și Eliminarea acestor 3 alimente din dietă poate îmbunătăți sănătatea inimii, spun cardiologii