Magiunul de prune Topoloveni, locul 1 mondial, în topul TasteAtlas/ Locul 2 este ocupat de Suedia, cu gemul de afine, iar locul 3, de Ungaria, cu Lekvar

Magiun de Topoloveni Foto: Dreamstime/Adriana Sulugiuc

Magiunul  de prune Topoloveni a fost desemnat de către TasteAtlas, pe locul 1 în TOP 100 Conserve de fructe din lume. Este al 4-lea an consecutiv, când Magiunul de prune Topoloveni își păstrează locul 1 mondial în top, fără a fi detronat.

Reamintim că TasteAtlas este o platformă dedicată promovării și evaluării gastronomiei tradiționale din întreaga lume. În cadrul TasteAtlas Awards 2024/2025, au fost prezentate topuri ale celor mai apreciate preparate culinare, bucătării, regiuni și orașe din punct de vedere al gustului și autenticității.

Vă prezentăm în continuare primele 10 produse din „Top 100 Conserve de fructe din lume”:

Locul 1. Magiun de prune Topoloveni, România

Magiun de prune Topoloveni este o tartină concentrată cu o suprafață strălucitoare realizată în orașul Topoloveni și în satele învecinate, din prune negre locale, complet coapte, de calitate superioară, care sunt fierte mult timp în faza de concentrare.
Prunele conțin cantități mari de carbohidrați, zahăr natural și vitamina C datorită maturității lor. Singurul ingredient din produs este pruna și, deși poate părea că cojile de prune lipsesc din gem, acestea sunt încorporate în acesta, pentru a nu pierde nutrienți prețioși, fibre și vitamine.

Locul 2. Gem de afine Suedia

Gemul de afine este un aliment de bază în fiecare gospodărie suedeză. Făcut cu afine roșii aprinse, care sunt abundente în pădurile suedeze, gemul a fost produs și consumat din cele mai vechi timpuri. În cea mai simplă formă, afinele sunt pur și simplu amestecate cu zahăr și creează versiunea brută a gemului cunoscută sub numele de rårörda lingon.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Soiul mai comun, găsit mai ales în magazine, este de obicei fiert cu zahăr și vândut în borcane. Afinele crude sunt acre, dar atunci când sunt încorporate cu zahăr creează un gem unic, atât picant, cât și dulce, care completează perfect o varietate de feluri de mâncare.

Locul 3. Lekvar, Ungaria

Lekvár este o cremă maghiară foarte groasă și bogată, făcută din fructe precum caise, cireșe și prune uscate. Grosimea sa îl face perfect potrivit pentru umplerea prăjiturilor și kiflelor, deoarece nu se scurge pe laterale. În mod tradițional se prepară toamna, când fructele s-au copt suficient pentru a fi transformate într-un gem.

De obicei se face acasă, apoi se păstrează în borcane etanșe. Lekvár este o umplutură populară pentru clătitele tradiționale maghiare numite palacsinta, deși poate fi întinsă și pe o felie de pâine și consumată ca gustare de după-amiază sau ca răsfăț dulce.

Locul 4. Sirop de Liège, Belgia

Sirop de Liège este un produs belgian popular, făcut din fructe proaspete, cum ar fi pere, caise, mere, curmale și prune uscate. A fost produs inițial în 1937 și este utilizat în mod obișnuit în sosuri, sosuri, salate, marinate și deserturi. Cel mai adesea, este întins pe o felie de pâine sau folosit ca acompaniament al brânzeturilor.

Locul 5. Mostarda, Italia

Adesea descrisă ca fiind ceva între un condiment, un chutney și o murătură, mostarda italiană este o conservă de fructe dulce și picantă care este servită în mod tradițional cu carne, în special carne de pasăre și vânat. În nordul Italiei este, de asemenea, un acompaniament esențial pentru un sortiment de bucăți de carne fiartă numit bollito misto.

Mostarda poate fi, de asemenea, savurată peste brânzeturi. Tradiția acestui condiment datează din Evul Mediu, când era făcut cu must de struguri gătit sau mosto ardente în italiană – de unde și numele mostarda.

 Locul 6. Gem de trandafiri sirieni (Murabba’ al-ward)

Murabba’ al-ward este un gem dulce traditional, făcut din petale de trandafir de Damasc, cunoscut pentru aroma sa parfumată și calitățile răcoritoare. Petalele sunt fierte cu zahăr și apă până se înmedează (se leagă), creând un gem delicat floral. Uneori se adaugă ingrediente suplimentare, cum ar fi cardamomul sau nucile tocate, pentru un plus de aromă. Acest gem de trandafiri este de obicei savurat întins pe pâine sau asociat cu crème fraîche, oferind un tratament unic și aromat în bucătăria siriană.

Locul 7. Rumtopf, Germania

Rumtopf-ul german a apărut ca o tehnică în care fructele de primăvară și vară erau conservate în rom suprarezistent, pentru a fi folosite în timpul iernii. Deși există multe variante ale rețetei tradiționale, alegerea tipică a fructelor include cireșe, căpșuni, caise, piersici, pere, prune și ananas.
Primele soiuri de fructe care s-au copt au fost amestecate cu rom și zahăr, în timp ce alte fructe au fost adăugate ulterior, în straturi. Conserva este de obicei lăsată să se înmoaie până la Crăciun, iar fructele cu alcool sunt de obicei servite peste înghețată, budinci, vafe sau prăjituri.

Locul 8. Pasta de gutui (Membrillo)

Pasta de gutui este o conservă de fructe neobișnuită, adesea denumită membrillo în spaniolă sau, ocazional, brânză de gutui. Acest produs încântător este făcut cu fructe de gutui, asemănătoare ca aspect cu perele sau merele mari, cu coajă verde și galbenă și pulpă tare, alb pal și acrișoară.
Când este gătit, are o caracteristică unică de a deveni ușor dulce și de a-și schimba culoarea în roz. Datorită conținutului semnificativ de pectină, amestecul se transformă într-o creație moale, dar fermă, asemănătoare jeleului, cu o aromă ușor florală

Locul 9. Gem de fructe de pădure Saskatoon, Canada

Gemul de fructe de pădure Saskatoon este un produs canadian din fructe, făcut cu o combinație de fructe de pădure Saskatoon, apă, zahăr și suc de lămâie. Pentru prepararea gemului, fructele de pădure sunt mai întâi zdrobite, apoi combinate cu zahăr, apă și suc de lămâie. Amestecul este adus la fierbere, apoi se amestecă și se gătește, până când gemul se îngroașă.

Locul 10. Mostarda di Cremona, Italia

Mostarda di Cremona este un tip de conservă tradițională de fructe folosită drept condiment, în Italia. Un borcan de mostarda di Cremona conține una sau mai multe soiuri de fructe, fie întregi, fie tăiate în bucăți. Fructele sunt gătite cu sirop simplu, miere sau must de struguri și aromate cu ulei de muștar sau semințe de muștar pudră.

Fructele tipice includ struguri, smochine, gutui, pepeni albi, prune, portocale, pere, mere, piersici, mandarine și cireșe. Fructul conservat își păstrează forma originală și nu este moale, ci ferm, plinuț și strălucitor și are o aromă distinctivă care este un amestec de dulce, picant, picant și înțepător.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *