Sezonul lubeniței de la Gottlob (județul Timiș) a început mai devreme ca niciodată. Din cauza temperaturilor foarte ridicate, plantele s-au copt mai repede. Cultivatorii spun că, pe de o parte, din cauza căldurii, s-a pierdut la cantitate, dar s-a câștigat la calitate. Lubenița a asimilat foarte mult zahăr, iar asta se simte la gust.
„Sezonul acesta este plin de noi provocări. Am plantat pe călduri foarte mari, apoi, când era perioada de legare, a venit o perioadă de ploi și frig, care nu a fost benefică. Ulterior, a apărut canicula. De asta fructele sunt mai puține pe plantă, dar fiind mai puține fructe, automat cele care au rămas s-au dezvoltat mai bine, sunt mai mari. Până în acest moment, stăm foarte bine. Gustul este excepțional. Căldurile astea au favorizat dulceața în interiorul fructului. Nu am reușit să testez Brix-ul – unitatea de măsurare a cantității de zahăr, dar sunt sigur că este unul din cele mai mari pe care le-am avut vreodată”, a declarat Nicu Crețu, unul dintre cei mai mari producători de lubeniță din Gottlob.
Din 2014, „Lubenița de Gottlob” a devenit marcă înregistrată la OSIM, iar timișenii și nu numai au început să caute tot mai mult lubenițele, mai ales că în fiecare an intră pe piață după ce oltenii de la Dăbuleni își terminau marfa.
„Ne bucurăm încă de preț, care e foarte sus”
Familia Crețu are aproximativ 7,5 hectare de plantație de lubeniță. Cea mai mare parte din marfă merge în supermarketurile Mega Image, dar au și trei puncte de vânzare pe tarabe.
Cultivatorii se confruntă și cu costurile tot mai mari de la o lună la alta ale combustibilului, energiei și îngrășămintelor. Așa se face că și prețurile au crescut.
„Sezonul arată bine, lubenița e foarte dulce. Ne bucurăm încă de preț, care e foarte sus. Anul trecut, în aceeași perioadă, vindeam cu doi lei, dar acum vindem cu trei lei lubenița, iar pepenele galben cu cinci lei kilogramul. E mai scump, pentru că plantele sunt mai scumpe, mâna de lucru s-a scumpit – dăm mai mulți bani oamenilor. Apoi, motorina e mai scumpă, lucrările le facem cu utilaje, folia, furtunile de irigare s-au scumpit, ca atare și prețul lubeniței trebuie să-l ținem mai sus”, a declarat Coco Crețu.
Fenomen îngrijorător: scad suprafețele cultivate cu lubeniță
În urmă cu aproape zece ani, la Gottlob se cultivau cam 400 de hectare de lubeniță, iar fiecare al zecelea locuitor din comuna aflată la 50 de kilometri de Timișoara cultiva aceste fructe zemoase. În ultimii ani, suprafața cultivată a tot scăzut.
În 2021, a ajuns deja la 150 de hectare, iar sezonul trecut a scăzut sub 100 de hectare. Explicațiile sunt de natură financiară.
„An de an se reduc terenurile cultivate cu lubeniță. Noi am încercat să păstrăm suprafața, ba chiar am crescut un pic anul acesta, pentru că aveam mai mulți clienți. La Gottlob, cunoscut în tot vestul României pentru lubeniță, tot mai puțini cultivă lubeniță. Influențat de aceste călduri, cu peste 50 de grade Celsius în câmp, mi-a trecut și mie prin cap că e ultimul an în care mai pun. Doar că noi vom duce tradiția mai departe. Au fost ani în care scoteam 80 de tone de lubeniță pe hectar. Dacă e să fac o estimare pentru acest an, cantitatea de lubeniță va fi mai mică decât anul trecut. Dar prețul de anul acesta ne ajută”, a mai spus Coco Crețu.
Cei care au rămas să cultive cantități mari de lubeniță, patru-cinci producători mari, au avut norocul să semneze contracte cu supermarketurile din Timișoara.