În urmă cu zece ani, pe piață existau două tipuri de lapte vegetal care se găseau peste tot: din soia și de migdale. Astăzi există o mulțime de opțiuni, printre care se numără de ovăz, cocos, orez, mazăre, cânepă și chiar banane, transmite USA Today.
Piața este în creștere. Un analist în domeniul alimentelor și băuturilor a declarat pentru New York Times că laptele pe bază de plante va reprezenta probabil 30% din totalul vânzărilor de lapte până la sfârșitul anului 2026, în SUA.
Mulți gravitează în jurul laptelui vegetal din cauza unei alergii sau a unei intoleranțe, iar unii îl preferă datorită impactului mai mic asupra mediului pe care îl are producția sa. În comparație cu laptele de vacă, producția de lapte vegetal necesită mai puțin teren și apă și generează mai puține emisii de gaze cu efect de seră.
Care este cea mai sănătoasă alternativă de lapte?
Cea mai sănătoasă alternativă de lapte este laptele de soia, deoarece este comparabil din punct de vedere nutrițional cu laptele real, spune Jamie Nadeau, un nutriționist cunoscut.
Laptele este o sursă importantă de proteine, calciu, vitamina D și alte substanțe nutritive. Acesta conține 8 grame de proteine pe cană, în timp ce laptele de soia conține puțin peste 6 grame pe cană. Cifrele pot fi diferite în funcție de marcă, dar, în general, laptele de ovăz are doar 3 grame pe cană, laptele de migdale are puțin peste 1 gram, iar laptele de cocos are chiar mai puțin.
Laptele de soia îmbogățit conține cantități similare de calciu și vitamina D ca și laptele de vacă. De asemenea, acesta este în general o opțiune cu un conținut scăzut de carbohidrați în comparație cu alte tipuri de lapte vegetal, atâta timp cât nu are mult zahăr adăugat, spune Nadeau. Laptele de nucă de cocos este o altă opțiune cu conținut scăzut de carbohidrați.
Dar dacă nu vă place gustul de soia, cum puteți alege o altă opțiune care să fie atât gustoasă, cât și nutritivă?
Dacă adăugați doar un pic la cafea, Nadeau spune că este în regulă să acordați prioritate preferințelor. Dar dacă este principala ta sursă de calciu, compară etichetele și găsește o opțiune îmbogățită. Fiecare marcă este diferită – unele conțin ingrediente minime, în timp ce altele au adaos de zahăr și arome.
„Laptele de migdale, laptele de orez, laptele de cocos, laptele de caju, toate sunt super, super asemănătoare. Chiar și laptele de ovăz este destul de similar în ceea ce privește ceea ce primești din punct de vedere nutrițional”, spune Nadeau. „Trebuie să te uiți la care dintre ele au cel mai mult zahăr adăugat”, a adăugat ea.
Este laptele de soia bun pentru tine?
Da – soia este o sursă completă de proteine, ceea ce înseamnă că include toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care organismul nostru nu îi poate produce singur.
De asemenea, soia este bogată în vitaminele B, fibre, potasiu și magneziu și are un efect „modest, dar relevant din punct de vedere clinic” de scădere a colesterolului.
Laptele de soia are estrogen?
Soia conține izoflavone, un tip de estrogen vegetal care funcționează în mod similar cu estrogenul uman, dar cu efecte mai slabe. Internetul este plin de afirmații potrivit cărora acești fitoestrogeni determină creșterea sânilor sau cresc riscul de cancer de sân.
Acest lucru este fals, a constatat echipa de verificare a faptelor de la USA Today. În teorie, prea mult fitoestrogen ar putea să stopeze dimensiunea sânilor, nu să o crească. Și în timp ce consumul unei cantități prea mari de izoflavone ar putea crește riscul de hiperestrogenism, experții au declarat pentru publicația citată că acest lucru nu se va întâmpla probabil niciodată în urma consumului de lapte de soia sau de lapte de migdale.
Societatea Americană de Cancer spune că nu există nicio dovadă că soia ar putea dăuna, în special în ceea ce privește riscul de cancer de sân. Un studiu, realizat în rândul femeilor asiatice, sugerează chiar că alimentele pe bază de soia ar putea reduce riscul de cancer de sân.
Dacă ai alergie la lapte vegetal, mierea, cum poți consuma, și dai de cancer că soia e tratată cu tot felul de chimicale, dacă folosești odată mai merge, a doua oară îți ridică stomacul și vomiți sau dai de diaree, . Peste o perioada veți promova și lapte de țiței, deja în laboratoare se face și carnea…