Lămâi întregi murate sau lămâi maroane conservate în saramură, sunt exact același lucru. Sunt lămâi care pot folosi oricând la nevoie atunci când fie nu avem idei, fie nu am avut timp pentru cumpărături, fie nu avem energie. Nu sunt altceva decât lămâi conservate după un procedeu tradițional în sare și apoi în saramură atunci când sunt proaspete. Procedeul respectiv face ca partea de gust amărui să dispară și să se păstreze aproape intactă cea aromatică, utilă. Se conservă pentru a putea avea aromă proaspătă de lămâie și în afara sezonului.
Le putem folosi în combinație cu orez, cartofi, paste, carne de orice fel sau pește, pentru a adăuga aromă și savoare. Iar atunci când avem prin dulap doar niste orez uitat în borcan, pot fi chiar o soluție salvatoare. Provin din Maroc sau țările învecinate și au început să se găsească și la noi în unele shopuri online specializate.
Cum se prepară lămâile întregi murate
Oricine poate încerca această rețetă, în caz că sunt greu de găsit imediat, sau în caz de nerăbdare de a le simți gustul. Se poate începe și cu doar două lămâi, de probă, important este să fie netratate.
Se spală bine și se lasă trei zile în apă pentru a elimina gustul amar, schimbând apa periodic
După acest timp, le tăiem în patru pe lungime la un capăt, fără a le separa complet la bază, doar despicate bine.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Îndepărtăm eventualii sâmburi și presărăm sare grunjoasă în interiorul fiecărei lămâi. Putem adăuga și o boabă de ienupăr, dacă doriți.
Pregătim saramura: fierbem apă cu 100 g de sare per litru, apoi o lăsăm să se răcească.
Așezăm lămâile în borcane sterilizate, adăugați cuișoare, foi de dafin, boabe de piper, în funcție de preferințe, turnăm saramura peste ele și închideți ermetic.
Păstrăm borcanele într-un loc răcoros și întunecat, agitându-le ocazional.
Unii preferă să înlocuiască saramura cu suc de lămâie proaspăt, alegerea depinde de gust. Lămâile trebuie să stea așa la macerat cel puțin 40 de zile, apoi se recomandă păstrarea lor la frigider pentru încă 3 săptămâni înainte de utilizare, pentru stabilizarea aromei.
Cum se folosesc lămâile marocane conservate
Odată gata, lămâile se scurg și se taie în felii subțiri. Pot fi utilizate pentru a echilibra sau a îmbogăți aroma preparatelor în următoarele situații:
-Preparate consistente – fripturi de porc, tocănițe, vânat, pește gras la cuptor.
-Carne de pui – în tigaie sau la cuptor, adăugând puțin la început și puțin spre final.
-Legume și garnituri – sparanghel, conopidă, broccoli.
-Sandvișuri și salate exotice – în salate de vară, tăiate foarte fin, sau în combinație cu salată verde sau rucola.
-Paste reci, supe de leguminoase și cereale, chiar în iaurt sau în hummus.