La ce este utilă tehnica vidării în bucătărie și ce tipuri de aparate de vidat există pe piață

aparat de vidat cum functioneaza aparatul de vidat foto: yammo.it

Vidarea este în primul rând o tehnică de conservare a alimentelor care constă în eliminarea aerului (până la 99,9%) din interiorul unui recipient prin aspirare. Ca urmare, alimentele din interior se află într-o situație numită, tehnic, de presiune ambientală negativă. În lipsa oxigenului, alimentul își păstrează mult mai bine calitățile organoleptice.

Este o tehnică relativ recentă și se aplică în general tuturor tipurilor de produse alimentare: vegetale, animale, aluat, alimente gătire. Se pot introce în pungi supuse vidării fie alimente în stare crudă, fie pre gătite, uscate, la saramură, afumate etc. Pentru congelare sau pentru conservare în frigider, în funcție de tipul de produs.

Totodată, vidarea a devenit și o metodă de gătire, gătirea sous vide, care prezintă mai multe avantaje față de cele tradiționale. Pe de o parte, alimentele își păstrează mult mai bine calitățile organoleptice, gust, aromă, culoare, miros, textură. Dar și pe cele nutritive, pentru că gătirea în vid permite ca alimentele să fie gătite la temperaturi mai joase, ceea ce prezervă mai bine micro și macronutrienții. Pe de alta, gătite în acest fel alimentele se și conservă pentru mai mult timp, în absența oxigenului și a oricărui posibil microorganism care le-ar putea, teoretic, altera.

Cum funcționează aparatul de vidat

Există diferite tipuri de dispozitive de vidare, la nivel profesional, dar există, de câțiva ani, și mici aparate domestice care dau rezultate foarte bune. Pentru utilizarea lor, fie pentru a congela, fie pentru a găti, este nevoie de pungi speciale, din polietilenă alimentară, disponibile în variantă netedă sau gofrată – aceasta din urmă dă rezultate ceva mai bune.

Aparatul casnic de vidare extrage cu ajutorul unei pompe interne aerul din punga cu alimente și o sigilează termic, prin intermediul unei bare de metal care se încălzește la temperaturi înalte care duc la fuziunea dintre cele două straturi ale pungii.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Procedura este extrem de simplă: se introduce alimentul în pungă, se plasează deschiderea acesteia în mașină și, după activare, aerul este extras și sigilarea se finalizează automat. Este nevoie de atenție atunci când introducem alimentele în pungi, pentru că marginile care urmează să fie sigilate nu trebuie să intre în contact cu ele sau lichid provenit de la ele. În caz contrar, în acel punct sigilarea nu se face corect și în final vidarea eșuează.

Prețul unui aparat domestic pentru vidat rețelele de ecommerce încep undeva la echivalentul a circa 20 de euro, în cazul unui model simplu, dar care își face în general treaba. Și poate merge până spre câteva sute de euro, când e vorba de modele mai sofisticate și mărci mai bine cotate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *