Marea Britanie va cheltui 2.5 milioane de lire sterline într-un studiu clinic care va utiliza ketamina combinată cu terapii de vorbire pentru a-i ajuta pe britanici să scape de dependenţa de alcool, transmite News.ro.
Cel mai mare studiu efectuat vreodată pentru a investiga dacă terapia asistată de ketamină ar putea ajuta persoanele cu probleme legate de consumul de alcool să nu mai bea recrutează acum participanţi în Regatul Unit. Universitatea Exeter a folosit o formă autorizată a medicamentului iar primele rezultate au arătat că a redus consumul de alcool al participanţilor pe o perioadă de şase luni. Potrivit organizaţiei caritabile Alcohol Change, mai mult de o jumătate de milion de adulţi din Regatul Unit au o problemă gravă cu alcoolul şi trei din patru care renunţă încep să bea din nou după un an.
Participanţii din studiul numit MORE-KARE primesc în mod aleatoriu o doză diferită de perfuzie cu ketamină şi sesiuni de sprijin psihologic.
Într-o lucrare recentă, echipa KARE a aruncat o nouă lumină asupra motivului pentru care ketamina poate fi eficientă. Un studiu pilot a implicat 28 de persoane cărora li s-a administrat ketamină sau un placebo, în combinaţie cu terapia mindfulness. Aceştia au constatat că ketamina poate îmbunătăţi rezultatele tratamentului prin faptul că îi face pe oameni mai receptivi la terapia mindfulness, crescând angajamentul faţă de terapie.
Prof. Celia Morgan, care conduce studiul a declarat într-un comunicat că etapele iniţiale au arătat că participanţii au stat departe de alcool pentru mai mult timp.„Credem că ketamina ajută la catalizarea terapiei psihologice, parţial din cauza efectelor subiective unice obţinute de la medicament”, a spus ea.
Anna Kelsey, psiholog asistent, a declarat că terapia mindfulness este o parte esenţială a cercetării. Studiul său pilot a constatat că ketamina avea potenţialul de a face unele persoane mai receptive – îmbunătăţind implicarea lor în terapie. „Se numeşte neuroplasticitate, astfel încât atunci când vă aflaţi în acest aspect, puteţi prelua mult mai multe schimbări, aţi putea fi mai receptivi la idei noi [şi] noi modele de gândire”, a explicat ea.
Mindfulness este definită de psihologi ca fiind conştientizarea ce apare în urma focusării atenţiei pe scop şi pe non-judecarea lucrurilor. În termeni mai simpli, mindfulness este conştientizarea propriilor stări interne şi a mediului înconjurător. Practica mindfulness îi poate ajuta pe oameni să evite obiceiurile şi reacţiile distructive sau automate, învăţându-i să-şi observe gândurile, emoţiile şi alte experienţe din momentul prezent, fără a le judeca sau a reacţiona la ele.
Psihologul asistent Anna Kelsey spune că abordarea a ajutat la „deschiderea minţilor” oamenilor către noi perspective. Specialiştii spun că cercetarea nu a schimbat alcoolismul cu dependenţa de ketamină asociată cu abuzul recreaţional al medicamentului. „Administrăm medicamentul în doar trei doze izolate, împreună de o terapie care este concepută pentru a ajuta oamenii să-şi abordeze dependenţa, aşa că nu credem că acesta este un risc semnificativ. Este ceva ce cu siguranţă vom urmări cu mare atenţie. Considerăm că beneficiile potenţiale ale acestui tratament pentru persoanele care se luptă cu probleme legate de alcool depăşesc aceste riscuri”, a declarat pentru BBC, prof Morgan.
Universitatea Exeter a declarat că, dacă are succes, tratamentul ar putea fi disponibil în Sistemul naţional de Sănătate (NHS) din Regatul Unit în cinci ani. Potrivit guvernului britanic, daunele legate de alcool au fost estimate să coste NHS aproximativ 3,5 miliarde de lire sterline în fiecare an.