Jumătate din producția agricolă din Mureș însămânțată în primăvară a fost afectată de secetă

buzau Foto: Pixabay

Direcția Agricolă Mureș a constatat, după ce a evaluat pagubele din teren, că peste 10.000 de hectare au fost afectate, iar agricultorii vor fi despăgubiți cu 200 de euro pe hectar.

Directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Dumitru Moldovan, a declarat pentru Radio Târgu-Mureș: ”Au fost depuse 483 de înștiințări, pentru o suprafață de 10.600 de hectare culturi de primăvară declarate calamitate. Aceste culturi sunt porumbul, mazărea, fasolea, sfecla, flarea soarelui și plantele de nutreț. Comisiile constituite prin ordin de prefect au evaluat pagubele și au întocmit procesele verbale, până la data de 15 septembrie urmând să fie centralizate și trimise către Ministerul Agriculturii”.

Cele mai puțin afectate de secetă, în jur de 30 la sută, au fost suprafețele agricole cultivate în nordul județului Mureș, zona Reghin, însă pe câmpie mai mult de jumătate din culturi au fost afectate de seceta pedologică din această vară. ”Producțiile, față de anul trecut, vor fi mai mici în funcție de cultură, cu gradul de calamitare corespondent. La nivel de estimări, în general porumbul a fost calamitat de secetă până la 50%-60%. Tot așa, mazărea, sfecla și plantele de nutreț cu 50%-60%, funcție de zona în care se afla cultura în arealul județului Mureș. Pe câmpie au fost cele mai mari probleme”, a anunțat directorul, transmite RADOR Radio România.

Șeful Direcției Agricole Mureș mai spune că, până la apariția ploilor de acum două zile situația era dramatică, mai ales în partea de sud-est a județului, pentru că nu mai exista rezervă de apă în sol și nu se puteau face însămânțările de toamnă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *