Italienii se tem de amplificarea fenomenului produselor contrafăcute, „italian sounding”, în Statele Unite, în noul context al taxelor vamale. Producătorii de vin vorbesc de riscul unui „șoc economic”

taxe vamale, trump, exporturi italia sua, parmigiano regiano, vinurile italiene, made in italy foto: pixabay.com

Taxa de 20% aplicată tuturor produselor agroalimentare „Made in Italy” va duce la o creștere a prețurilor de 1,6 miliarde de euro pentru consumatorii americani, ceea ce va genera o scădere a vânzărilor, afectând astfel companiile italiene. Analiștii consideră Italia și Franța, care exportă multe produse agroalimentare în Statele Unite, alături de Germania, cu industria grea, ca fiind cele mai afectate de noile măsuri.

Totodată, acest fenomen va alimenta expansiunea produselor contrafăcute, cunoscute sub numele de „Italian sounding” – produse care imită denumiri italiene fără a avea legătură cu Italia,  subliniază organizația Coldiretti, cea mai mare organizație a producătorilor direcți, într-o analiză a agenției de presă adnkronos.com.

Totodată, pe lângă scăderea vânzărilor, va apărea și problema devalorizării producției, calculată pe fiecare lanț de aprovizionare în parte, din cauza surplusului de ofertă fără posibilitatea de redistribuire pe alte piețe. Este necesară acum găsirea unei soluții diplomatice care să fie promovată la nivel european, consideră Coldiretti.

La rândul său, Federvini, cea mai mare federație patronală a producătorilor și comercianților de vin, și-a exprimat regretul profund și îngrijorarea față de „o decizie care reprezintă un grav regres în cadrul principiilor comerțului liber internațional și care va afecta puternic schimburile comerciale transatlantice”.

Măsura va afecta atât producătorii italieni, ci și comercianții și consumatorii americani

„Numai sectorul vinurilor, băuturilor spirtoase și oțeturilor italiene valorează peste 2 miliarde de euro în exporturi către Statele Unite și implică 40.000 de companii și peste 450.000 de lucrători de-a lungul întregului lanț de producție. Această măsură va avea un impact semnificativ nu doar asupra consumatorilor și operatorilor economici de peste ocean: mii de angajați ai firmelor americane care importă și distribuie aceste produse vor fi afectați. Mai mult, creșterea prețurilor nu va fi limitată doar la taxele impuse, ci se va propaga pe întreaga rețea comercială”, avertizează Federvini.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


„Decizia de a aplica tarife asupra exporturilor europene către SUA reprezintă un prejudiciu major pentru sectorul nostru și un atac direct asupra pieței libere. Am mai trecut prin astfel de situații și știm cât de costisitoare pot fi: în trecut, aceste măsuri ne-au făcut să pierdem până la 50% din exporturile către SUA. Acum riscăm să retrăim acel șoc economic, cu consecințe devastatoare asupra întregului lanț de producție, de la fabricare la distribuție și, în final, asupra consumatorului. Este mai necesar ca oricând ca instituțiile noastre să fie unite și determinate în limitarea impactului acestor măsuri protecționiste și anacronice”, a declarat președinta Federvini, Micaela Pallini.

De pe mesele consumatorilor americani vor dispărea numeroase produse italiene autentice, care nu pot fi înlocuite de producția locală, în timp ce în Italia și Europa se prefigurează o criză gravă în producție și ocuparea forței de muncă.

Consorțiul Parmigiano Reggiano nu se teme de o scădere semnificativă, fiind vorba de un produs premium

Pentru un produs specific, Parmigiano Reggiano, situația este diferită. „Această veste nu ne bucură, dar Parmigiano Reggiano este un produs premium, iar creșterea prețului nu duce automat la o scădere a consumului”, afirmă Nicola Bertinelli, președintele Consorțiului Parmigiano Reggiano.

„Vom lucra pe cale diplomatică pentru a explica de ce nu are sens să se aplice tarife unui produs ca al nostru, care nu concurează în mod real cu parmesanul american. Ne vom mobiliza pentru a susține cererea pe piața noastră externă principală, care reprezintă în prezent 22,5% din totalul exporturilor”, a adăugat acesta.

„Parmigiano Reggiano acoperă aproximativ 7% din piața brânzeturilor tari din SUA și se vinde la un preț de peste două ori mai mare decât parmesanul local. Nu suntem deloc în concurență cu brânzeturile locale – sunt produse diferite, cu poziționare, standarde de producție, calitate și costuri distincte. Prin urmare, este absurd să se penalizeze un produs de nișă, precum Parmigiano Reggiano, sub pretextul protejării economiei americane”.

„În Statele Unite, consumatorii care aleg Parmigiano Reggiano o fac în mod conștient: există alternative pe piață care costă de 2-3 ori mai puțin. Impunerea unor tarife pe un astfel de produs va duce doar la creșterea prețurilor pentru consumatorii americani, fără a oferi o protecție reală producătorilor locali. Este o decizie care îi afectează pe toți. Astăzi, adevăratul inamic al producătorilor de lapte nu sunt competitorii străini, ci produsele care sunt numite „lapte” sau „brânză” fără a avea nicio legătură cu pământul și animalele, cum ar fi alimentele obținute prin fermentație celulară”, mai spune Bertinelli.

Impactul total estimat: până la 7 miliarde de euro

Potrivit cotidianului de business Milano Finanza, exporturile italiene către SUA au depășit 64 de miliarde de euro în 2024, înregistrând o creștere de peste 42% față de 2019 și o ușoară scădere comparativ cu 2023. Dintre țările europene, doar Germania exportă mai mult. Analiștii amintesc faptul că sectoarele cu cel mare nivel de export în  Statele Unite sunt cel alimentar, inclusiv al băuturilor, farmaceutic, de autovehicule și chimic.

Dintre regiunile italiene, cele mai puternic afectate de noile tarife ar putea fi Liguria, Campania, Molise și Basilicata, dar în general toate regiunile din sudul Italiei, care au Statele Unite ca principală piață de export. În termeni absoluți, regiunile cu cele mai mari vânzări către SUA sunt Lombardia, Emilia-Romagna și Toscana (date Istat 2023).

Societatea de consultanță Svimez a estimat că tarife de 10% pe toate produsele ar duce la o scădere de 0,1% a PIB-ului italian, o pierdere de 27.000 de locuri de muncă și o reducere cu 4,3% a exporturilor. Dacă tarifele ar crește la 20%, impactul ar fi aproape dublu, până la 7 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *