Italia și-a luat rămas bun de la creatorul Tiramisù. Roberto Linguanotto avea 81 de ani

tiramisu, Italia tiramisu

Era considerat și respectat de toți ca părintele tiramisù, unul dintre cele mai cunoscute și iubite deserturi din lume. Roberto “Loli” Linguanotto, în vârstă de 81 de ani, bucătar și patiser din Treviso, a murit, anunța ieri La Repubblica. Om modest, rezervat și pasionat de muncă, care a trăit mulți ani în străinătate, practicându-și meseria între cuptoare și aragazuri cu devotament, înainte de a se întoarce în Veneto, regiunea sa natală.

Părintele tiramisù

El a fost cel care, la sfârșitul anilor ’60, a inventat tiramisù în versiunea modernă. La acea vreme, patiserul era la începutul carierei și lucra într-un renumit restaurant din centrul Treviso, “Beccherie”, unde desertul a fost creat ca o variantă a clasicului zabaglione, destinat bărbaților care frecventau o casă de întâlniri din apropiere. De aici provine numele “tiramesù” și apoi tiramisù.

Un invitat frecvent și pasionat al Cupei Mondiale de Tiramisù, Linguanotto era foarte popular și printre colegi. Organizatorul competiției, Francesco Redi, îi dedică un gând plin de emoție: “Îl amintim cu drag și cu acea eleganță care i-a caracterizat întotdeauna manierele. El și familia sa ne-au sprijinit de la început și le suntem recunoscători, deoarece fără invenția sa nu ar exista acest fenomen mondial al iubitorilor de tiramisù”. Linguanotto este recunoscut pentru meritele sale de a fi făcut acest desert contemporan și popular. Deși mulți atribuie acest desert secolelor XVIII și XIX, în realitate – așa cum povestesc soții Clara și Gigi Padovani, autorii cărții “Tiramisù” – el a apărut între anii ’40 și ’60 ai secolului XX în Nord-Est. Și Linguanotto este considerat creatorul său.

O pierdere care a zguduit lumea patiseriei, dar și pe cea politică. Începând cu guvernatorul Veneto, Luca Zaia, care a transmis un mesaj de condoleanțe: ”Mă alătur durerii pentru dispariția lui Roberto Linguanotto, care a marcat o schimbare în patiserie. Tiramisù-ul este astăzi o excelență culinară recunoscută în întreaga lume și meritul unui succes de asemenea proporții se datorează și măiestriei sale de patiser și dorinței sale de a face din această delicatesă venetiană ceva unic și inimitabil, aducând tiramisù-ul în fruntea deserturilor naționale și internaționale”.

Cum a luat naștere acest desert

Povestește Padovani, care a devenit repede un prieten drag al lui Linguanotto: “Pentru a realiza cartea noastră, am pornit chiar din Treviso și de la Beccherie: restaurantul era pe cale să se închidă, era în 2016, așa că ne-am grăbit să ajungem acolo cu camera de filmat, unde am intervievat-o pe proprietară, doamna Alba Campeol, și pe Linguanotto. Ea ne-a explicat geneza “sbattutin”, strămoșul tiramisù-ului, rețetă care era oferită lăuzelor pentru a le oferi energie. Linguanotto, în schimb, ne-a povestit că în 1969 a conceput acest desert care inițial trebuia să fie o înghețată, dar apoi s-a transformat în adevăratul tiramisù. În scurt timp, acel desert a devenit tipic pentru Beccherie: era servit pe un platou rotund cu pișcoturi înmuiate în cafea, două straturi de cremă și mascarpone”.

Padovani și-a aprofundat studiile și din Veneto a ajuns în Friuli: “Apoi, din cercetările noastre a reieșit că primul tiramisù (dar într-o altă variantă, n.r.) s-a născut în 1959 la hotelul Roma din Tolmezzo (Udine): un desert care are ca strămoș desertul Torino al lui Pellegrino Artusi, făcut cu biscuiți înmuiați în Alchermes și deasupra cu cremă de unt”.

Care este cel mai mare merit al Treviso și al lui Linguanotto?

Răspunde Padovani: “Să fi realizat tiramisù în Italia așa cum îl cunoaștem astăzi: Linguanotto a început să-l facă la Beccherie și acolo acel desert a devenit un must al casei, foarte apreciat de toți”. Și nu e tot: “Ceva timp mai târziu, în 1983, rețeta tiramisù apare într-o revistă de gastronomie din Treviso, și este prima dată când apare scrisă. Astfel, Beccherie l-a adus la Veneția și apoi în lume, iar din anii ’90 desertul a devenit faimos peste tot”, încheie cercetătorul.

Aceiași soți Padovani amintesc că “tiramisù” ca și cuvânt este prezent în 23 de limbi, chiar și în China fiind cel mai cunoscut termen italian. Și studiile arată că este desertul preferat de 8 italieni din zece, acel desert care face specială o cină, pe care bunicile îl pregătesc pentru nepoți, care se comandă la restaurant chiar și când alegerea este amplă și complexă. Calități care îl fac popular și sofisticat în același timp.

Citește și rețeta celui mai popular dese tiramisu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *