Comisia Europeană a prelungit până la 30 septembrie 2025 termenul de interzicere a circulației ovinelor și caprinelor vii de pe întreg teritoriul României către alte state membre ale Uniunii Europene. Interdicția ar fi urmat să expire la 9 iunie.
Forul european a motivat decizia prin faptul că situația epidemiologică din țară rămâne incertă, iar datele disponibile privind supravegherea bolii nu sunt încă suficiente pentru a evalua situația epidemiologică în ceea ce privește infecția cu virusul pestei micilor rumegătoare, potrivit Deciziei de punere în aplicare 2025/785 a Comisiei din 14 aprilie 2025, publicată miercuri, 16 aprilie, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Mai exact, sunt invocate: lipsa unor date de supraveghere suficiente, incertitudinea persistentă și timpul estimat necesar pentru evaluarea situației epidemiologice din România.
Totodată, ovinele și caprinele vii din exploatațiile agricole din județul Bihor nu pot fi scoase în afara județului până la data de 10 mai 2025.
În schimb, Comisia Europeană a decis că ovinele și caprinele vii din județul Arad pot fi circulate în afara județului, după ce România a informat Comisia că supravegherea bolii în acest județ nu a evidențiat nicio dovadă a circulației bolii în zona respectivă.
G4Food reamintește că în 5 martie a fost confirmat un focar de Pesta Micilor Rumegătoare ( PMR ) în localitatea Gepiu din județul Bihor. Măsurile luate de autoritățile naționale și europene au constat în interzicerea circulației ovinelor și caprinelor vii în afara județelor Bihor și Arad și din România pe piața comunitară.
Pe piața Uniunii Europene este permisă însă vânzarea de carne de oaie/capră, proaspătă sau congelată, precum și a produselor din carne de oaie/capră.