INS: efectivele de porci au scăzut în România cu 403.011 de capete; PPA a făcut ravagii în sud-estul țării

Piața mondială a cărnii de porc, greu încercată de Pesta Porcină Africană și de pandemia Covid - 19; în România, prețul porcilor în viu a scăzut la 708.85 lei/100 kg Piața mondială a cărnii de porc, greu încercată de Pesta Porcină Africană și de pandemia Covid - 19; în România, prețul porcilor în viu a scăzut la 708.85 lei/100 kg

La 1 mai 2019, numărul porcilor era de 3.726.282, cu 403.011 mai puțini față de aceeași dată a anului 2918. Efectivul matcă ( scroafe de prăsilă ) a scăzut de la 280.017 la 250.982.

Prezentată pe regiuni, statistica arată că scăderea cea mai mare a efectivelor a fost înregistrată în sud-estul țării, regiunea cea mai puternic afectată de Pesta Porcină Africană: din 698.725 de porci au rămas 434.503 porci. O scădere a efectivelor a avut loc și în Sud Muntenia: de la 656.923 la 574.530. De asemenea, o scădere a fost înregistrată și în zona București-Ilfov, de la 21.222 la 18.969.

Este neclar dacă în Oltenia efectivele au crescut sau au scăzut: în grafic este indicată o creștere cu 0,6%, dar în datele furnizate în Excel este vorba despre o scădere de la 523.420 de capete la 494.051.

Analizând distribuţia efectivelor de porcine la 1 mai 2019 pe regiuni de dezvoltare, comparativ cu 1 mai 2018, se constată că ponderea acestora a crescut în regiunile: Vest (+2,5 pp.), Centru (+1,2 puncte procentuale) și Nord-Est (+1,2 pp.) și Nord-Vest (+0,2 pp.).

Lantulalimentar.ro precizează că în luna iunie a urmat o creștere alarmantă a numărului de focare de PPA în numeroase județe, cu precădere din sudul țării, fiind eliminat un număr semnificativ de porci din gospodăriile populației. Teleorman este unul dintre județele puternic afectate. Cu siguranță, statisticile vor fi diferite pentru cea de-a doua jumătate a anului, efectivele fiind în scădere.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *