La 6 ani după promulgarea Legii 79/2019, care consacră prima duminică din octombrie drept Zi națională a gastronomiei românești, „Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor a dat, marţi (4 martie 2025), raport favorabil proiectului care prevede ca Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc să fie sărbătorită şi prin evenimente şi programe organizate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României”, după cum a relatat G4 Food.
Potrivit sursei, la originea proiectului de completare a legii sunt mai mulţi parlamentari PNL, care au considerat că realizarea unor activităţi cu ocazia Zilei naţionale a gastronomiei şi vinului românesc de către oficiile consulare şi misiunile diplomatice ale României poate stimula exporturile, iar vinurile româneşti pot deveni un ambasador al culturii şi calităţii gastronomice şi viticole ale ţării, fiind şi un factor important pentru turism.
Inițiatorii: „Abia așteptăm să ne punem la lucru, să vedem țara noastră promovată pe plan internațional”
„Deși n-am înțeles de ce a fost nevoie de 6 ani pentru ca o lege (deja votată și promulgată, și care prevedea exact ceea ce prevede actualul aviz) să fie reîntărită printr-un… Raport al Comisiei de agricultură a Camerei Deputaților, suntem bucuroși. Abia așteptăm să ne punem în continuare la lucru resursele de creativitate și de comunicare, astfel încât să vedem țara noastră promovată pe plan internațional prin evenimente spectaculoase de bun gust”, afirmă cei trei inițiatori. „În timpul scurs de la promulgarea legii, am continuat să publicăm cărți, articole și conținut video despre gastronomia românească și să organizăm evenimente de mare anvergură și cu vizibilitate internă și externă: „Gala gastronomiei românești”, două ediții de „Vinuri și bucate dobrogene”, „Craiova – capitală gastronomică est-europeană”, “Anul / Cercul de Fetească” și altele. Stăm și în continuare la dispoziția celor interesați”, au mai arătat Cosmin Dragomir, Nico Lontras și Cezar Ioan.