Dacă plănuiești să vizitezi Istanbul vara aceasta, atunci trebuie neapărat să încerci delicioasele arome ale înghețatei tradiționale turcești pentru a combate căldura, relatează Directo al Paladar.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Adevărata înghețată tradițională turcească nu este ca alte înghețate. Este cremoasă și are o aromă florală. Cea mai faimoasă și mai bogată în gust este maraş dondurması. Este făcută cu salep, rădăcinile măcinate ale unei specii sălbatice de orhidee originare din Turcia. Și vânzătorii de înghețată turcească nu sunt ca oricare alții pe care i-ai întâlni în cartierul tău. Ei sunt faimoși pentru trucurile lor, jucându-se și distrându-se cu clienții.
În timp ce te plimbi pe strada Istiklal din Taksim sau pe malul Bosforului în Piața Ortaköy, cu siguranță vei întâlni pe marginea drumului unul sau mai mulți vânzători care servesc înghețată din spatele cărucioarelor și se distrează cu clienții.
A savura varietatea bogată de înghețate delicioase în lunile de vară este o tradiție în Istanbul. Dar ceea ce face ca această experiență să fie diferită este momentul amuzant pe care îl trăiește fiecare client în timp ce așteaptă un cornet de înghețată. A devenit o tradiție turcească să le ofere clienților spectacole de trucuri în timp ce așteaptă la rând. Acest lucru este în principal pentru a atrage mai mulți clienți, dacă nu să cumpere, atunci măcar să privească.
Cum arată și ce textură are dondurma, înghețata turcească
Dondurma, înghețata tradițională turcească, este destul de diferită față de înghețata obișnuită, atât prin aspect, cât și prin textură. Are un aspect elastic și dens, aproape ca un aluat ferm. Poate fi modelată în forme mai stabile decât înghețata clasică, rămânând întreagă chiar și când este trasă sau întinsă.
Se servește în cupe sau cornete, dar poate fi tăiată și cu cuțitul sau mâncată cu furculița.
Are o consistență vâscoasă datorită a două ingrediente cheie: salep, o pudră obținută din rădăcinile unei orhidee sălbatice, care o face lipicioasă și fermă și mastic, o rășină naturală (pe care producătorii o adaugă opțional) care îi dă elasticitatea și aroma ușor rășinoasă.
Este cremoasă, dar nu aerată și nu curge ușor. Se topeste foarte lent, ceea ce o face potrivită pentru spectacolele cu trucuri.
Trucurile vânzătorilor de înghețată
Când vizitezi o gelaterie, vei vedea un cărucior în față și un vânzător care frământă și lovește înghețata toată ziua cu tije metalice lungi, lucrând-o ca pe un aluat de pâine, direct în cărucior. Vânzătorii poartă costume tradiționale din zona Kahramanmaraş, locul de origine al înghețatei tradiționale turcești. Iar atunci când vii să cumperi o cupă, vânzătorul își etalează măiestria și face un adevărat spectacol, folosind proprietățile speciale ale dondurma pentru a face o serie perfectă de trucuri magice.
Acum, trebuie să „muncești” pentru cornetul tău, în timp ce râzi și te distrezi. Vânzătorul va începe o mică competiție între tine și el: poți atinge cornetul, sau chiar să-l ții, dar niciodată să-l iei, pentru că de fiecare dată vânzătorul te va păcăli cu o mișcare de-a lui.
Te va face să crezi că îți va scăpa, ți-l va lipi de nas și te va zăpăci cu trucurile lui.
De fiecare dată când vei crede că ești mai aproape de cornetul de înghețată, vânzătorul te va păcăli din nou cu un alt truc. Este o adevărată lecție de răbdare.