Publicăm ca atare textul trimis de ing. Abraham Tiberiu:
“Scandalos” de click-bite?
Titlul ultimului articol din seria dedicată de site-ul Lantulalimentar.ro industriei porcului din România m-a surprins. Cunosc această publicație ca una onestă și am agreat asupra unor completări necesare, în opinia mea.
Anul trecut a fost primul în care banii alocați extinderii sectorului de reproducție din domeniul suinelor au și ajuns în conturile celor ce au depus proiecte. Sumele anterioare s-au ”rătăcit” prin meandrele rectificărilor bugetare. Au fost 28 de proiecte cu un total de aproximativ 49.500 locuri de scroafe; suma maximă alocată fiind de 5000 €/loc de cazare. Pare mult? Pare!
Programul acesta a fost elaborat în perioada 2017/2018. La vremea respectivă România avea un efectiv de aproximativ 170.000 de scroafe în ferme comerciale și se dorea atingerea unui nivel de autosuficiență de aproape 100% în privința cărnii de porc. Costurile construirii unei ferme conforme normelor tehnice (norme de biosecuritate și mediu, spațiul necesar pentru purcei, etc) au fost estimate la 5500 €/echivalent loc cazare scroafă iar intensitatea sprijinului era de maximum 90% din această valoare. Doar că sprijinul a fost acordat abia la sfârșitul anului 2022, costurile au crescut radical în acest timp și suma alocată mai acoperă doar aproximativ 60% din ele, materialele și manopera s-au scumpit substanțial. Și a mai intervenit o problemă: pesta porcină africană a scăzut drastic disponibilitatea băncilor de a finanța asemenea proiecte, chiar și la dobânzile actuale extrem de ridicate.
Ce ați crezut? Azi se acordă banii și mâine apar fermele,scroafele și porcii? Construirea unei ferme durează 12-18 luni, după care urmează popularea, va dura încă cel puțin 10-12 luni până să vedem porci comerciali ieșind pe poarta acestor ferme. Banii au fost virați în conturile beneficiarilor, dar pot fi accesați doar pe bază de decont periodic, un lucru care se poate afla destul de simplu, accesând cadrul legislativ. Cunosc personal un număr mare dintre cei care au aplicat la această măsură, numirea lor, in corpore, ca ”șmecheri” mi se pare lipsită de bun simț. De altfel, unii dintre ei renunță la proiecte, în lipsa opțiunilor rezonabile de finanțare.
Din câte cunosc, există ample discuții pentru a modifica și/sau completa acest program de sprijin. Efectivul actual de scroafe în ferme comerciale este de aproximativ 100.000, este nevoie de mai multe variante de creștere a numărului acestora. Proiectele demarate în teren sunt puține, deficitul comercial privind carnea de porc este imens. Toate aceste eforturi vor fi însă inutile, dacă nu se iau măsuri reale pentru controlul pestei porcine africane. Actualul conflict dintre Ministrul Agriculturii și conducerea ANSVSA nu este de bun augur pentru aceste investiții, atât de necesare pentru securitatea alimentară a țării.
Cu speranța că am putut face câteva completări utile acestui articol
Dr. Ing. Abraham Tiberiu”
Lantulalimentar.ro precizează că datele privind susținerea financiară a reproducției în sectorul suinelor sunt disponibile on line, în rapoartele anuale ( începând din 2019 ) ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, unde nu este menționat în mod explicit că banii nu au fost alocați sau că nu au ajuns la beneficiari. Dimpotrivă, sunt oferite date despre sumele alocate și despre numărul beneficiarilor, fără a fi făcute de către minister alte precizări. Rapoartele respective sunt documente oficiale publice și sursă de informații publice!