INFOGRAFIC: Țările cu cele mai ridicate rate ale obezității la adulți / Inflația, porțiile mari și sedentarismul, printre principalele cauze

state, obezitate, inflatie, sedentarism Sursa foto: Dreamstime

Între 1990 și 2022, ratele mondiale ale obezității la adulți au crescut de peste trei ori, de la 5% la aproape 16% din populația adultă globală, transmite Visual Capitalist.

Publicația a realizat lista țărilor cu cele mai ridicate rate ale obezității la adulți folosind indicele de masă corporală (IMC). Datele provin de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), actualizate până în 2022.

Țările insulare mici din Pacific au unele dintre cele mai ridicate rate ale obezității din lume. Acestea înregistrează, de asemenea, rate ridicate de boli cardiovasculare și diabet.

state, obezitate, inflatie, sedentarism
Sursa: Visual Capitalist

În România, rata obezității la adulți a fost de 34% în 2022, potrivit OMS.

O schimbare a regimului alimentar în secolul al XX-lea – bazată pe alimente importate și procesate – este considerată, în general, drept cauza comună.

Egipt, Qatar și Statele Unite sunt singurele țări cu o populație mai mare de 1 milion de locuitori de pe această listă.

Obiceiurile alimentare proaste sunt din nou un factor, cu unele diferențe culturale. În Egipt, inflația ridicată la alimente i-a împins pe locuitori către mese ieftine și bogate în calorii. Pentru a combate insecuritatea alimentară, guvernul subvenționează pâinea, făina de grâu, zahărul și uleiul de gătit, multe dintre acestea fiind ingrediente legate de creșterea în greutate.

În Qatar, o țară cu unul dintre cele mai mari PIB-uri pe cap de locuitor din lume, o predispoziție genetică spre obezitate și stilul de viață sedentar agravează impactul dietelor bogate.

Iar în SUA, porțiile mai mari sunt unul dintre numeroasele motive invocate pentru obezitatea galopantă la adulți și copii. De exemplu, americanii au consumat cu 20% mai multe calorii în anul 2000 decât în 1983. Ei consumă anual 88,45 kg de carne, față de 62,6 kg în 1953. Iar consumul lor de cereale a crescut cu 45% din 1970.

Citește și Epidemia de obezitate la copii și adolescenți: Mai mulți pediatri spun care sunt alimentele pe care nu le servesc niciodată copiilor lor

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *