INFOGRAFIC Suprafața cultivată ecologic din UE a ajuns la 10,5% din terenurile agricole, dar este încă departe de obiectivul pentru 2030 / România, printre codașe – a depășit ușor pragul de 5%

suprafata cultivata ecologic, ue, romania, eurostat Sursa foto: Mauricio Jordan De Souza Coelho | Dreamstime.com

Terenurile utilizate pentru producția agricolă ecologică reprezentau 10,5% din totalul terenurilor agricole din UE în 2022, potrivit datelor publicate de Eurostat la 19 iunie, transmite Euractiv.

Raportul Eurostat a evidențiat o creștere masivă de 79% a suprafeței terenurilor agricole ecologice între 2012 și 2022.

„Aceste ultime date confirmă continuarea unei expansiuni rapide și puternice a suprafețelor ecologice în UE”, a scris Eurostat.

În ciuda acestei creșteri, UE nu este aproape să își atingă obiectivul pentru 2030.

Strategia „De la fermă la furculiță” a UE, ramura agroalimentară a „Dealului verde european”, vizează ca 25% din terenurile agricole să fie ecologice până în 2030.

Cu toate acestea, Agenția Europeană de Mediu (AEM) a remarcat într-un raport pe 2023 că UE ar trebui să își dubleze aproape ritmul actual de progres pentru a atinge acest obiectiv.

În cazul în care ritmul actual de creștere continuă, UE va atinge doar la o cotă de 15% pentru agricultura ecologică până în 2030, a precizat AEM.

Potrivit raportului Eurostat, Franța conduce cu cel mai mare număr de hectare ecologice dintre țările UE, 2,9 milioane în 2022, reprezentând 17% din totalul blocului comunitar, urmată de Spania (2,7 milioane de hectare), Italia (2,3 milioane) și Germania (1,6 milioane).

În România, aproximativ 5% din terenuri sunt cultivate ecologic, potrivit Eurostat, dar nici acestea nu sunt toate convertite complet.

Sursa: Eurostat

Aceste patru națiuni reprezentau 56% din suprafața ecologică totală a UE în 2022.

Țările cu cea mai mare pondere a suprafeței ecologice au fost Austria (27%), Estonia (23%) și Suedia (20%), urmate de Portugalia, Italia, Cehia și Letonia, fiecare cu niveluri cuprinse între 15% și 20%.

În schimb, Irlanda, Bulgaria și Malta aveau mai puțin de 5% din suprafața lor cultivată în sistem ecologic în 2022.

Polonia a fost singura țară din UE care a înregistrat un declin al terenurilor agricole ecologice în ultimul deceniu, cu o scădere de 15,4%.

Cea mai mare parte a terenurilor ecologice din UE este utilizată pentru cultivarea culturilor arabile, cum ar fi cerealele, plantele rădăcinoase, legumele, pajiștile permanente și culturile permanente, cum ar fi pomii fructiferi, plantațiile de măslini și viile.

De asemenea, agricultura ecologică a crescut în ciuda unei scăderi generale a numărului de animale din UE. În 2022, 4,4 % din efectivul de vaci, 10,4 % din efectivul de ovine și 12,7 % din efectivul de caprine din UE au fost crescute în sistem ecologic.

Citește și Agroland se pregătește să deschidă prima moară de furaje din România certificată organic / Grupul vrea să devină unul dintre marii producători de ouă bio din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *