Influențează consumul de pâine riscul de cancer? Rezultatele unui studiu recent / Unele tipuri de pâine, precum cea integrală sau de secară, au fost asociate cu o scădere a riscurilor de dezvolta boli oncologice

paineBUN Sursa foto: Pexels

Un studiu recent publicat în revista Current Developments in Nutrition a analizat dacă consumul de pâine influențează riscul de cancer. Pâinea este un aliment de bază în multe culturi, fiind consumată la scară largă datorită conținutului său nutrițional. Totuși, procesul de fabricație poate duce la formarea unor compuși dăunători, precum hidrocarburi aromatice policiclice, acrilamidă și amine heterociclice, care au fost asociate cu riscuri de cancer în anumite studii anterioare, notează News Medical.

Acrilamida, în special, a fost identificată de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) ca fiind „probabil carcinogenă pentru oameni” încă din 1994. Cu toate acestea, studiile ulterioare nu au reușit să stabilească o legătură clară între acrilamidă și riscul de cancer. În plus, multe tipuri de pâine au un indice glicemic (IG) moderat sau ridicat, iar analizele anterioare au arătat o asociere între un IG alimentar ridicat și riscul de cancer, dar estimările de risc sunt, în general, scăzute și inconsistente.

Metodologia studiului

Cercetătorii au cercetat bazele de date MEDLINE și PubMed pentru a identifica studii prospective relevante. Studiile incluse au avut ca obiectiv analiza raporturilor de incidență (IRR), mortalitate (MRR), risc relativ (RR), raporturi de șanse (OR) și hazard (HR). Au fost excluse studiile care tratau pâinea ca parte dintr-un model alimentar mai larg.

Rezultatele au fost analizate folosind metode statistice avansate, iar cercetătorii au realizat o meta-analiză a studiilor care comparau consumul cel mai ridicat de pâine cu cel mai scăzut.

Rezultate cheie

Studiile incluse în meta-analiză au acoperit un total de 1,88 milioane de adulți, dintre care 63,2% erau femei. Pâinea a fost clasificată în mai multe tipuri: pâine neagră, integrală, cu fibră înaltă, de secară, albă și altele.

Majoritatea datelor au fost pentru cancerul colorectal (9 studii), cancerul mamar (6 studii) și cancerul de prostată (4 studii).

În general, 79,6% din rezultatele analizate nu au fost semnificative din punct de vedere statistic.

Tipurile de pâine și riscul de cancer

Cercetările au arătat că, în cazul bărbaților, consumul cel mai mare de pâine neagră a fost asociat cu o scădere cu 21% a mortalității prin cancer. De asemenea, creșterea consumului de pâine integrală de secară sau neagră cu până la o felie pe zi a fost asociată cu o reducere a incidenței cancerului colorectal cu până la 12%. În schimb, pâinea albă a fost asociată cu riscuri mai mari, în special pentru cancerul de rect și colon.

În ceea ce privește cancerul mamar, în unele cohorte, consumul de pâine cu fibră înaltă a fost asociat cu o scădere de 25% a incidenței cancerului, în timp ce, în alte cazuri, consumul zilnic de pâine de secară a fost asociat cu o creștere de 80% a riscului de cancer mamar. Pâinea integrală de grâu nu a prezentat o legătură clară cu acest tip de cancer.

Studiu: Pâinea integrală conține, de obicei, o cantitate mai mare de acrilamidă decât pâinea albă

Studiul a evidențiat că pâinea integrală conține, de obicei, o cantitate mai mare de acrilamidă decât pâinea albă, dar antioxidanții și fibra din pâinea integrală ar putea depăși potențialele riscuri. De asemenea, obiceiurile alimentare regionale, cum ar fi consumul mai ridicat de pâine albă în anumite zone, ar putea influența rezultatele.

Concluzii

Studiul sugerează că consumul de pâine nu este asociat cu o creștere a incidenței sau mortalității prin cancer. Aproape 90% din rezultatele analizate nu au arătat o legătură semnificativă, iar unele tipuri de pâine, precum cea integrală sau de secară, au fost chiar asociate cu o scădere a riscurilor.

Cercetătorii recomandă consumul moderat de pâine integrală, în special pentru reducerea riscului de cancer colorectal și mortalitate generală asociată cancerului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *