În țara dietei mediteraneene, cantinele școlare au în meniul zilnic prea multe alimente prăjite/ 70 % utilizează uleiuri nesănătoase, dar ieftine

cantine scolare Foto: Pexels

Peste 70% dintre cantinele școlare din Spania nu folosesc uleiurile recomandate pentru prăjire, iar aproape 30% dintre școli (29,15%) servesc trei sau mai multe porții de alimente prăjite pe săptămână, potrivit ultimului raport al Agenciei Spaniole pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (Aesan). De asemenea, raportul avertizează că o treime dintre meniurile elevilor nu sunt supravegheate de specialiști acreditați în nutriție, scrie 20 Minutos.

Aceste concluzii fac parte din raportul anual al Aesan, realizat pe baza inspecțiilor efectuate în 2023 în cantine școlare din 14 comunități autonome din Spania, pentru a verifica respectarea standardelor privind o alimentație sănătoasă și sustenabilă. În total, 5.095 de școli cu cantine, 138 de automate cu mâncare din școli, 351 de cafenele și 153 de bucătării centrale au fost controlate.

Meniurile școlare: prea multe prăjeli și prea puține legume

Conform datelor Ministerului Drepturilor Sociale, Consumului și Agendei 2030, aproape 30% dintre școli servesc de trei ori sau mai multe ori pe săptămână alimente prăjite, în timp ce recomandările Aesan limitează consumul la maximum două porții pe săptămână, și numai cu ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui cu conținut ridicat de acid oleic. Cu toate acestea, peste 70% dintre cantine (71,08%) nu respectă această regulă.

Dar problemele nu se opresc aici.

37% dintre cantinele școlare oferă doar două sau mai puține porții de legume proaspete pe săptămână, deși recomandarea este de trei sau patru porții.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


7% dintre școli nu servesc niciodată pește, deși acesta ar trebui inclus de una până la trei ori pe săptămână.

16% dintre cantine nu respectă recomandarea de a oferi patru sau cinci porții de fructe pe săptămână.

Aproape o treime dintre cantine servesc prea multe preparate semi-preparate, oferindu-le de patru sau mai multe ori pe lună.

15% dintre școli nu includ în meniu cel puțin o porție de legume și una de leguminoase pe săptămână, deși este o recomandare nutrițională de bază.

Supraponderalitate la copii și măsuri pentru o alimentație mai sănătoasă

Aceste date sunt incluse în Planul Național de Control Oficial al Lanțului Alimentar 2021-2025, care urmărește respectarea reglementărilor la nivel național, regional și local. Ca răspuns la aceste probleme, guvernul spaniol lucrează la un nou decret privind cantinele sănătoase și sustenabile, care va stabili reguli mai stricte pentru frecvența anumitor alimente nesănătoase.

Printre măsurile incluse în noua reglementare se numără interzicerea băuturilor îndulcite și a altor alternative la apă în timpul meselor din școli. Această măsură vine pe fondul unei tendințe îngrijorătoare: în 2021, 99,68% dintre cantinele școlare ofereau exclusiv apă ca băutură în timpul meselor. Însă, până în 2023, acest procent a scăzut la 83,58%, ceea ce înseamnă că tot mai multe școli introduc alte tipuri de băuturi, probabil mai puțin sănătoase.

Toate aceste aspecte contribuie la menținerea unui nivel ridicat al supraponderalității în rândul copiilor cu vârste între 6 și 9 ani, deși, în ultimii patru ani, procentul a scăzut cu 4,5%. Totuși, această îmbunătățire nu s-a reflectat și în rândul familiilor cu venituri mici, unde ratele de obezitate infantilă au rămas aproape neschimbate din 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *