Conceptul de brunch își are originea în mesele în stil bufet ale aristocrației engleze de odinioară, organizate la finalul unei partide de vânătoare: masă care era ceva mult decât un simplu mic dejun dar nu era niciun prânz propriu zis, cu toate rigorile lui.
Cuvântul, compus din breakfast/mic dejun și lunch/prânz, a fost folosit prima data pe final de secol XVIII de către scriitorul britanic Guy Beringer. Însă rămăsese undeva dat uitării, și a fost readus la lumină de americani prin anii 30, devenind obișnuită populară.
Câteva detalii pentru un brunch în care toată lumea să se simtă bine
Dincolo de aspectul gastronomic, un brunch rămâne ocazia ideală de a sta împreună cu familia sau prietenii, eventual pe o terasă sau în grădină, dacă e vară, într-o verandă luminoasă sau chiar în living, iarna. Orele în care se organizează sunt în linii mari 10.30/11 – 15. O regulă de bun simț este că, dacă avem oaspeți, fiecare poate aduce câte ceva, punându-se de acord între ei.
Este o masă prin definiție informală, unde fiecare poate alege ce-și dorește, în funcție de stilul și preferințele alimentare. Ca stil de organizare, un brunch poate fi servit fie în stil bufet, cu un spațiu dedicat mâncărurilor și un altul dedicat băuturilor, fie direct la masă, cu bolurile, platourile și sticlele așezate în mijloc. Fiecare se servește singur și nu e deloc obligatoriu ca toată lumea să stea permanent așezată la masă. Pentru masa în sine, e suficient un aranjament comod, minimal, fără pretenții, chiar față de masă; la fel ca și persoanele care se așează în jurul ei, îmbrăcate complet informal – asta e sensul ultim al unul brunch, lipsa formalismelor.
Felurile de mâncare propuse se servesc tăiate deja, cât mai porționate, comod de împărțit: felii, cuburi, triunghiuri etc. De asemenea, este nevoie de atenție pentru cine urmează diete ceva mai speciale, e nevoie și de preparate vegane sau vegetariene, fără gluten sau fără lactoză – în funcție de nevoile celor care urmează să participe. Regula de aur este să fie feluri cunoscute și care pun de acord pe toată lumea, fără mari surprize.
Tot ce se poate servi la un brunch
În primul rând, pâinea, de bună calitate. Alături de ea, alternative precum lipii, focaccia, grisine. Apoi, bruschette tăiate eventual în bucățele mai mici, ușor de servit. Împreună cu bruschettele, mici tartine din creme tartinabile sau alte preparate, cum ar fi: cremă de brânză, salată de icre, humus, zacuscă, pate de ficat, sos guacamole. Acestea pot fi servite și în boluri mici, separat, în că cineva dorește în plus. Tot într-un bol, e mereu binevenită salata boeuf, salată de vinete, salata de cartofi, eventual alte salate bine venite vara (salată grecească, salată Caesar etc, salată de fasole sau de năut).
Mai departe, servite tot în bucăți mici, omlete sau frittate îmbogățite cu ierburi aromatice, legume, ceapă.
De nelipsit, tartele sărate, cu brânzeturi sau somon, iar primăvara și vara sunt absolut bine venite și cele de cu verdețuri și legume, cum sunt cele de spanac.
O bună idee este de a adăuga pe masă câte un mic platou cu brânzeturi și altul separat cu preparate din carne. Alături de ele, boluri mici cu măsline. O idee aproape glamour sunt brânzeturile asortate cu fructe.
Este aproape obligatoriu și un fel cald, după ce nimeni nu mai servește altceva din propunerile de mai sus. Ca și mâncare caldă, preparată anterior și încălzită la moment: moussaka în stil grecesc sau vinete alla parmigiana în stil italian, paste la cuptor, frigărui de pui cu legume sau vitello tonnato.
Dulciuri și fructe pentru brunch
Sunt mereu binevenite clătite, pancakes, biscuiți și fursecuri, croissant și brownies. Pentru că avem pâine, nu trebuie să lipsească marmelada și gemul de fructe, mierea și iaurtul. Eventual alte creme dulci, de ricotta, de vanilie, de ciocolată, de cocos.
O altă idee care nu dă greș niciodată este salata de fructe, dar și fructe de sezon servite reci. Eventual, înghețată.
Tot ce se poate bea la un brunch
În afară apă, ceai, cafea, limonadă și sucuri de fructe, la felurile principale se asorta vinuri sau bere artizanală de bună calitate, dar și cocktailuri fără alcool cât mai reci.