Idei de meniuri care îți fac bine când ai arsuri la stomac

mancare condimentata Sursa foto: Pexels

Evită alimentele picante și optează pentru sosuri cu conținut scăzut de grăsimi și ierburi proaspete, dacă te confrunți cu arsuri la stomac. Potrivit health.harvard.edu, există o seamă de alimente care îți fac bine când te confrunți cu astfel de probleme.

Arsurile la stomac sunt ultimul mod prin care vrei să-ți amintești despre o masă grozavă. Mai ales atunci când ai fost, deja, diagnosticat cu boala reflux gastroesofagian, s-ar putea să-ți faceți griji că de acum înainte vei avea parte doar de un meniu blând și dezamăgitor. Dar alimentele care declanșează arsurile la stomac pot fi dintre cele mai neașteptat. Ideal ar fi să-ți ții un jurnal alimentar, pentru a putea stabili clar ce iți provoacă arsuri la stomac.

Ce alimente favorizează arsurile la stomac

Unele alimente și ingrediente pot intensifica arsurile la stomac, cum ar fi alimentele picante, citricele, sosurile de roșii și oțetul.

De asemenea, alimentele grase și prăjite rămân mai mult timp în stomac, pentru că se digeră mai greu, ceea ce face mai probabil ca acidul din stomac să se scurgă înapoi în esofag.

Alți factori declanșatori obișnuiți ai arsurilor la stomac includ ciocolata, cofeina, ceapa, menta, băuturile carbogazoase și alcoolul.

Cum să-ți pregătești o cină delicioasă, din alimente care nu-ți fac rău

Te poți bucura, în continuare, de cine delicioase, dar trebuie să optezi pentru carne slabă, pește, carne de pasăre, legume, leguminoase, fructe și cereale integrale. Trucul este să le facă aromate. Dacă ai observat că unele condiment te deranjează, încearcă să folosești doar cantități mici și fii atent la amestecurile care conțin pudră de cayenne sau chili. Sau folosește, în schimb, ierburi proaspete și aromate. Ierburile proaspete sunt mai puțin concentrate și pot fi mai puțin iritante. Așadar, folosește pătrunjel proaspăt, oregano și busuioc.

Un alt sfat: pentru gust, prăjește-ți, ușor, mâncarea. Acest lucru face legumele mai dulci. Zaharurile naturale ies si se caramelizează. Morcovii, cartofii dulci, conopida, broccoli, dovleceii și varza de Bruxelles ies delicioase dacă le prepare astfel. De asemenea, coacerea la grătar, gătirea sau prăjirea ușoară a alimentelor scoate în evidență o aromă intensă.

Mănâncă legume crude/ Te poate deranja sosul de roșii, dar o roșie proaspătă, nu

Poți folosi, în continuare, sosuri, dar renunță la grăsime. Amestecă iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi cu castraveți și busuioc sau călește, ușor, în puțin ulei de măsline, niște ciuperci.

De asemenea, poți prepara un sos pesto, din care poți adăuga o lingură în mâncăruri.

La micul dejun și prânz alege cereale integrale, evită grăsimile, oțetul și citricele

La micul dejun, evită carnea grasă, precum șunca sau slănina. Fulgii de ovăz sunt o opțiune grozavă. Adaugă peste ei banane, stafide și poate chiar și puțină scorțișoară. Alte opțiuni bune sunt: iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, în care adaugi fructe sau nuci, orice fel de ouă, pâine prăjită din cereale integrale sau o garnitură de cereale integrale, cum ar fi quinoa amestecată cu fructe sau acoperită cu o cupă de iaurt.

Pentru prânz, gândește-te la salate cu proteine, cum ar fi pui sau fasole. Poți folosi și un dressing pe bază de iaurt, dar evită oțetul și citricele.,

Alimente care pot provoacă arsuri la stomac

  • Mâncare prăjită
  • Fast food
  • Pizza
  • Chipsuri de cartofi și alte gustări procesate
  • Pudră de chili și piper (alb, negru, cayenne)
  • Carne grasă, cum ar fi slănină și cârnați
  • Brânză
  • Sosuri pe bază de roșii
  • Citrice
  • Ciocolată
  • Mentă
  • Băuturi carbogazoase

Moderația este esențială, deoarece mulți oameni s-ar putea să nu reușească sau să nu dorească să elimine complet aceste alimente. Potrivit hopkinsmedicine.org, trebuie să eviți să mănânci alimente problematice, seara târziu, aproape de ora de culcare, astfel încât acestea să nu stea în stomac și apoi să urce în esofag când te culcați, noaptea. De asemenea, este o idee bună să mănânci mese mici și dese, în locul celor abundente, bazate pe mâncăruri greu digerabile. Și, nu în ultimul rând, evită să iei cina seara târziu și/sau gustări înainte de culcare.

Alimente care ajută la prevenirea refluxului de acid

  • Un castron de fulgi de ovăz cu banane
  • Alimente bogate în fibre

Alimentele bogate în fibre te fac să te simți plin, astfel încât este puțin probabil să mai mănânci în exces și să ai arsuri la stomac.

Deci, consumați fibre sănătoase din aceste alimente:

  • Cerealele integrale, cum ar fi fulgi de ovăz, cușcuș și orez brun.
  • Legume rădăcinoase, cum ar fi cartofi dulci, morcovi și sfeclă.
  • Legume verzi precum sparanghelul, broccoli și fasolea verde.
  • Un castron de nuci amestecate

Alimentele alcaline previn arsurile stomacale

Alimentele se încadrează undeva pe scara pH-ului (un indicator al nivelului de acid). Cele care au un pH scăzut sunt acide și mai susceptibile de a provoca reflux. Cele cu pH mai mare sunt alcaline și pot ajuta la compensarea acidului puternic din stomac.

Alimentele alcaline includ

  • Banane
  • Pepeni
  • Conopidă
  • Fenicul
  • Nuci

Alimentele apoase diluează acidul din stomac

  • Țelină
  • Castravete
  • Salată verde
  • Pepene
  • Supe pe bază de bulion
  • Ceai de plante

Remedii pe care le ai în casă și care pot ameliora arsurile la stomac

Persoanele cu arsuri la stomac apelează, de obicei, la medicamente antiacide, care neutralizează acidul din stomac. Dar consumul anumitor alimente poate oferi, de asemenea, ameliorarea simptomelor.

Ia în considerare să încerci următoarele remedii:

  • Lapte degresat – pentru că grăsimea din el poate agrava arsurile la stomac. Laptele degresatt poate acționa ca un tampon temporar între mucoasa stomacului și conținutul acid al stomacului și oferă o ameliorare imediată a simptomelor de arsuri la stomac.
  • Iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi are aceleași proprietăți calmante și conține și probiotice (bacterii bune care îmbunătățesc digestia).
  • Ghimbirul este unul dintre cele mai bune ajutoare digestive datorită proprietăților sale medicinale. Este de natură alcalină și antiinflamatoare, ceea ce ușurează iritația la nivelul tractului digestiv. Bea un ceai de ghimbir când simți că începi să ai arsuri la stomac.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *