Hong Kong interzice importul de carne de pui și produse derivate, din Lisabona, din cauza gripei aviare

gripa aviara

Hong Kong a interzis importul de carne de pui și produse derivate, inclusiv ouă, provenite din districtul Lisabona, după ce au fost detectate cazuri de gripă aviară la o fermă de găini ouătoare din Sintra (Portugalia), anunță ABC. Decizia, luată în urma unei notificări din partea Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, are ca scop „protejarea sănătății publice”, conform Centrului pentru Siguranța Alimentară din Hong Kong.

Centrul pentru Siguranța Alimentară din Hong Kong a declarat că a contactat deja autoritățile portugheze și că va monitoriza „îndeaproape” situația și informațiile emise de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor.

Alertă pentru virusul H5N1

Decizia vine după ce luni Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor a emis o alertă privind un focar al virusului H5N1, cunoscut ca gripa aviară, la o exploatație avicolă din apropierea Lisabonei. Virusul a fost detectat pe 3 ianuarie într-un adăpost de 55.427 de găini din satul São João das Lampas, municipiul Sintra, districtul Lisabona, provocând moartea a 279 de păsări, conform unui comunicat al organizației, care citează un raport al autorităților portugheze.

Măsuri de control și eradicare

Direcția Generală pentru Alimentație și Medicină Veterinară (DGAV) a confirmat într-un comunicat existența unui „focar de infecție cu virusul gripei aviare înalt patogen (IAAP) la o fermă de găini ouătoare din municipiul Sintra, districtul Lisabona”.

DGAV din Portugalia a implementat „imediat” măsurile de control și eradicare prevăzute în planul de contingență pentru gripa aviară.

Risc redus pentru oameni

Direcția Generală Portugheză pentru Sănătate (DGS) a declarat că până în prezent nu au fost raportate cazuri de persoane cu simptome sugestive pentru infecția umană cu virusul H5N1 și că nu s-au semnalat cazuri pe platforma Sistemului Național de Supraveghere Epidemiologică.

DGS a subliniat că transmiterea virusului H5N1 la oameni este un eveniment rar, cu cazuri sporadice înregistrate la nivel global. Cu toate acestea, în caz de infectare, boala poate avea o evoluție severă. „Risc pentru populația generală este foarte scăzut,” a declarat DGS, menționând că transmiterea are loc, de obicei, în contexte ocupaționale, prin contact direct sau apropiat cu păsări infectate sau cu materiale contaminate, cum ar fi penele sau excrementele acestora.

Autoritățile sanitare portugheze au subliniat că virusul „nu se transmite prin consumul de carne” și că vor continua să monitorizeze activ evoluția acestui focar de gripă aviară, menținând populația informată cu privire la orice risc pentru sănătatea umană.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *