Grupul de produse de lux Lvmh cumpără o plantație de vie în Bourgogne. Decizia stârnește polemici, după ce guvernul francez a anuntat că începe să acorde ajutoare pentru defrișarea viilor

Bourgogne Lvmh plantatie de vie polemici foto: freepik.com

Într-o perioadă dificilă pentru tot sectorul, în care guvernul francez acordă despăgubiri pentru extirparea plantațiilor de vie, în regiunea Bourgogne grupul francez din domeniul produselor de lux Lvmh cumpără cu 15,5 milioane de euro o plantație de 1,3 ha de viță de vie, scrie ziarul italian La Repubblica  Decizia stârnește multe polemici și interogative, inclusiv în contextul situației deja tensionate de anul extrem de slab pentru viticultorii francezi.

Regiunea Bourgogne este un fel de zonă de lux a sectorului viticol francez și mai mulți miliardari au început să cumpere plantații în ultima vreme. Printre ei, Joe Tsai, președinte și co-fondator al gigantului e-commerce chinez Alibaba Group. Grupul Lvmh controlează deja brandurile de lux Moët & Chandon, Krug, Cheval Blanc și Dom Pérignon și a promis investiții și acțiuni țintite la modernizarea sectorului, în zonă.

Investițiile vin într-un context în care guvernul francez oferă 4000 de euro pentru un hectar de vie defrișat definitiv și 2500 pentru cine elimină via și o înlocuiește apoi cu un alt tip de cultură. Planul administrației franceze este acela de a elimina în total 9000 de hectare, adică circa 10% din totalul suprafețelor cultivate cu viță de vie în Franța, cifrele fiind valabile doar în zona Bordeaux. În total, intenția anunțată de autorităție de la Paris este de a defrișa circa 50.000 de hectare de viță de vie.

Două fețe ale aceleiași medalii

Sunt practic două fețe ale aceleaiași medalii, fapt ce reaprinde dezbaterea legată de viitorul sectorului viticol în Franța și nu numai. Pe e o parte, statul care încearcă să reducă excesul de ofertă, pe de alta, capitalurile care continuă să țintească zone simbol ale viticulturii franceze, pe care să le includă în viitoare proiecte din industria luxului.

Dezbaterea însă nu privește doar Franța, dat fiind că și în Italia și în Spania se discută despre oportunitatea de defrișare a viilor în exces sau care nu produc vin de calitate. Dar în timp ce Franța a trecut deja la acțiune, celallte două țări mari producătoare de vin în Europa au temporizat decizia. Totul, într-un context în care se așteaptă în anul următor redefinirea politicilor agricole la nivel comunitar și în funcție de ea subvențiile pentru diferite culturi.

Încă un fapt relevant legat de achiziția făcută de grupul Lvmh: de mai mult timp, o confederație de asociații din domeniu viticol, CAVB, cere guvernului francez să reducă taxele de succesiune pe terenurile agricole, pentru  a  favoriza rămânerea lor în familie și prin urmare în mâinile viticutorilor locali, pentru a nu fi cumpărați de grupuri economice care nu au legături cu teritoriul.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Extirparea viilor proaste este o decizie excelenta! Un singur paharel, ocazional, dar bun e mult mai bine pentru tot ecosistemul decat mult, betivi, cirotici si risipa de pamant.
    Am cumparat de nevoie o sticla de vin intr-o biserica. Mie mi-ar fi fost rusine sa ies cu asa ceva la vanzare. Pacat de pamantul irosit si munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *