Grăsimile trans sunt responsabile pentru peste 270.000 de decese anual / Pentru o dietă sănătoasă, aportul recomandat de grăsimi trans trebuie să fie sub 1% din totalul energiei

Sursa foto: Pexels Sursa foto: Pexels

Grăsimile trans, sau acizii grași trans (TFA), sunt acizi grași nesaturați care provin fie din surse industriale, fie din surse naturale și au ca efect secundar major blocarea arterelor și, în consecință creșterea cazurilor de infarct miocardic și deces. Statistic, anual, 278.000 de decese, la nivel global sunt provocate de consumului de grăsimi trans produse industrial.

Nu putem ocoli grăsimile trans

Prezente într-o categorie foarte largă de alimente, de la produsele de panificație precum biscuiți, prăjituri și plăcinte, la alimentele prăjite și coapte, servite pe stradă sau în restaurante, dar și în margarină, untură vegetală și în uleiul vegetal hidrogenat utilizat ca substitut mai ieftin pentru untul clarificat, grăsimile trans se găsesc în mod natural în carnea și produsele lactate provenite de la vaci, oi și capre. În ceea ce privește efectele dăunătoare ale grăsimilor de acesta sunt identice indiferent de sursa lor. 

Dacă cele din alimente nu pot fi îndepărtate, grăsimile trans produse industrial pot fi eliminate și înlocuite cu grăsimi sau uleiuri mai sănătoase fără a afecta costul, gustul sau disponibilitatea alimentelor.

Depășim frecvent limita sigură de grăsimi trans

Grăsimile trans nu au niciun beneficiu cunoscut pentru sănătate. Pentru o dietă sănătoasă, aportul recomandat de grăsimi trans nu trebuie să depășească 1% din totalul aportului de nutrienti zilnic, iar pentru aceasta eliminarea celor incluse în alimentele preparate industrial trebuie evitate sau, cel mai bine, eliminate.

Pentru o dietă sănătoasă, aportul recomandat de grăsimi trans trebuie să fie sub 1% din totalul energiei. Recomandarea asupra căreia insistă Organizația Mondială a Sănătății este aceea de a limita consumul de grăsimi trans la mai puțin de 1% din aportul caloric zilnic total, pentru adulți, ceea ce înseamnă sub 2,2 g pe zi pentru o dietă de 2000 de calorii. 

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Totodată se recomandă evitarea completă a acestor tipuri de grăsimi la copii și la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. 

Studiile, datele statistice și evaluarea riscurilor arată că un consum ridicat de grăsimi trans crește:

  • riscul de deces din orice cauză cu 34%;
  • riscul de deces din cauza bolii coronariene cu 28%;
  • riscul de boală coronariană cu 21%.

Riscurile sunt cu atât mai mari cu cât utilizarea grăsimilor trans a crescut semnificativ în ultimii ani, deoarece acestea sunt mai ieftine decât grăsimile sănătoase și au proprietăți chimice și fizice care le fac potrivite pentru diverse produse procesate, fiind solide la temperatura camerei.

Ce pot face guvernele

Experiența arată că măsurile obligatorii sunt mult mai eficiente decât cele voluntare în reducerea grăsimilor trans din alimente și din alimentația populației. Înlocuirea grăsimilor trans cu uleiuri și grăsimi mai sănătoase reprezintă o soluție cu cost redus pentru guverne, contribuind la reducerea incidenței bolilor cardiovasculare cu cel puțin 7% și implicit a costurilor pentru sănătatea publică.

Guvernele joacă un rol esențial în crearea unui mediu alimentar sănătos, care să sprijine adoptarea și menținerea unor obiceiuri alimentare sănătoase. Acestea trebuie să promoveze reformularea produselor alimentare pentru reducerea grăsimilor trans, având ca obiectiv eliminarea completă a celor produse industrial, este opinia publică a OMS.

Totodată, OMS recomandă două opțiuni de reglementare ca fiind cele mai bune practici:

  1. Limită națională obligatorie de maximum 2 g de grăsimi trans industriale la 100 g de grăsime totală în toate alimentele.
  2. Interdicție națională obligatorie privind producerea sau utilizarea uleiurilor parțial hidrogenate (principala sursă de grăsimi trans) în toate alimentele.

Uleiurile parțial hidrogenate pot fi înlocuite cu uleiuri bogate în acizi grași polinesaturați sau mononesaturați, cum sunt cele de porumb, floarea-soarelui, rapiță, soia și cu grăsimi din  pește gras, nuci, semințe, măsline, arahide, nuci și avocado. Alegerea uleiurilor și grăsimilor utilizate depinde de disponibilitate, cost și capacitatea industriei de a inova.

Ce sunt grăsimile trans

Grăsimile trans industriale sunt formate printr-un proces care adaugă hidrogen la uleiul vegetal, transformând lichidul într-o grăsime solidă și rezultând ulei parțial hidrogenat (PHO). Acestea conțin, în medie, între 25% și 45% grăsimi trans. Prăjirea la temperaturi ridicate poate duce la o creștere modestă a nivelului de grăsimi trans, dar cantitatea generată este mică (2-3%) în comparație cu nivelul din uleiurile parțial hidrogenate.

Deși responsabilitatea principală revine guvernelor, fiecare dintre noi poate lua măsuri pentru a reduce aportul de grăsimi trans. Evitarea alimentelor care conțin uleiurilor parțial hidrogenate – care sunt menționate ca atare pe eticheta produselor și reducerea consumului de carne roșie și lactate provenite de la animale vaci, oi, capre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *