Grăsime de porc, obținută în laborator / Este cea mai nouă descoperire în producția de carne cultivată, care va transforma total această industrie

Industria de carne cultivată în laborator face progrese FOTO: Freepik

O echipă de cercetători de la Roslin Institute, parte a Universității din Edinburgh, a realizat un progres semnificativ în domeniul cărnii cultivate în laborator, dezvoltând o linie de celule adipoase de porc denumită „FaTTy”. Această inovație promite să rezolve una dintre cele mai mari provocări ale industriei: reproducerea fidelă a grăsimii animale, esențială pentru gustul și textura cărnii tradiționale, fără a recurge la modificări genetice sau aditivi de origine animală, potrivit impactloop.com.

Celulele FaTTy sunt derivate din celule stem prelevate de la cinci purcei, dintre care una s-a dovedit capabilă să se reproducă indefinit în laborator, păstrându-și eficiența aproape de 100% în transformarea în celule adipoase pe parcursul a peste 200 de cicluri de diviziune. Această capacitate de proliferare și diferențiere stabilă este rar întâlnită în cazul celulelor stem animale, care, de obicei, își pierd rapid abilitatea de a produce grăsime. Grăsimea obținută în laborator are o compoziție chimică similară cu cea a grăsimii de porc naturală, prezentând niveluri ușor mai ridicate de grăsimi mononesaturate, considerate benefice pentru sănătate.

„Nu am dezvoltat doar un instrument, ci am făcut o descoperire cu adevărat specială. Faptul că aceste celule nu doar că se multiplică indefinit, dar își păstrează și capacitatea de a deveni grăsime cu o eficiență atât de ridicată este ceva ce nu am mai observat până acum la celulele stem de origine animală”, a declarat Dr. Tom Thrower, cercetător principal la Roslin Institute, arată proteinproductiontechnology.com

Industria cărnii cultivate va fi transformată

Această descoperire are potențialul de a transforma industria cărnii cultivate, estimată să atingă o valoare între 5 și 30 de miliarde de dolari până în 2030. Prin eliminarea necesității modificărilor genetice și a aditivilor de origine animală, celulele FaTTy oferă o soluție etică și sustenabilă pentru producția de carne în laborator, răspunzând cerințelor stricte ale reglementărilor din Uniunea Europeană și alte piețe.

„Aceste celule adipoase au potențialul de a fi un factor decisiv în domeniul cărnii cultivate, ajutând la producerea unei cărni care să semene și să aibă gustul celei tradiționale, fiind în același timp sustenabilă din punct de vedere ecologic și etic”, a adăugat profesorul Xavier Donadeu, investigator principal al studiului.

Pe lângă aplicațiile terestre, cercetătorii explorează și posibilitatea utilizării acestei tehnologii în spațiu, pentru alimentația astronauților. În prezent, linia celulară FaTTy este pusă la dispoziția comunității academice și a industriei pentru a sprijini cercetările viitoare în domeniul agriculturii celulare și al biologiei grăsimilor.

Această cercetare a fost publicată în revista NPJ Science of Food și marchează un pas important către o producție de carne mai sustenabilă și etică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *