Există o idee bazată nu se știe pe ce, că pastele gnocchi sunt ceva complicat și mai bine să nu ne batem capul. În realitate, acest tip special de paste, catalogat în categoria pastelor proaspete, e la fel de simplu de preparat precum orice rețetă de paste pentru care folosim spaghetti sau penne sau fusilli uscate. Diferența, în favoarea pastelor proaspete, deci și a pastelor gnocchi, e că fierb mult mai repede. În circa 2 minute se ridică sus în oală și sunt gata pentru a primi condimentul, sosul.
Dacă putem glumi, acest text este mai mult decât o rețetă, este o pledoarie în favoarea acestui preparat extraordinar de gustos și de versatil, și mai puțin caloric decât pastele obișnuite. Și o invitație de a abadona zona de confort mental, cărările nebătute pot fi mereu pline de suprize plăcute.
Scurtă pledoarie pentru pastele gnocchi
E adevărat, pot fi complicat de făcut dacă vrem să îi facem de la zero, from scratch, dar nu e neapărat cazul, atât timp cât se găsesc deja gata făcuți și de calitate în oferta comercială. Și nici măcar nu „complicat e cuvântul”, procesul în sine e simplu, se amestecă făina cu cartofii și gălbenușul de ou. Asta, dacă îi alegem pe cei din cartofi, cei mai populari, și nu-i preferăm doar din făină, de post/vegan.
Însă e nevoie de experiență și timp pentru a reuși. E nevoie să greșim și să învățăm din greșeli, dacă intenționăm să perfecționăm metoda. Dar cine nu dispune de acest timp e absolut legitim să apeleze la cei din comerț. Mai ales că, dacă citim eticheta, o să descoperim că nu conțin conservanți sau alți adiviti, fiind un produs proaspăt.
Orice paste gnocchi se prepară cel mai simplu fierbându-le în apă cu sare, după care se condimentează și se consumă imediat. În cazul rețetei de gnocchi alla sorrentina, avem o etapă în plus: se condimentează și apoi se gratinează în cuptor. Un fel de versiune de nivel superior, sunt pur și simplu irezistibili.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Ingrediente pentru 4 porții
gnocchi de cartofi – 1 kg
passata de roșii – 700 ml ( o sticlă)
mozzarella – 200 g
usturoi – 1 cățel
parmeza ras – după gust (putem adapta rețeta și cu alt tip de brânză, de exemplu cașcaval)
busuioc proaspăt – după gust
Procedeu
Începem cu sosul de roșii, într-o tigaie, și în paralel punem și o oală cu apă la fiert, cu puțină sare, pentru gnocchi.
Într-o tigaie antiaderentă, aromatizăm uleiul cu un cățel de usturoi tăiat felii, la foc mediu. Odată ce usturoiul începe să prindă culoare, îl dăm la o parte, aroma s-a transferat deja în ulei.
Adăugăm acum conserva de roșii de tip passata, potrivim de sare și lăsăm la fiert timp de 20 de minute la foc foarte mic, sub capac.
Între timp, dăm drumul la pastele gnocchi în apa care fierbe. Pe final, când încep să se ridice la suprafața apei, adăugăm și frunze de busuioc în apă. Când s-au ridicat la suprafață cu toții, îi luăm cu o supieră și îi adăugăm direct în tava care merge la cuptor, unsă cu puțin ulei sau unt.
Așezăm un strat de gnocchi fierți, adăugăm peste ei sosul de roșii care între timp e gata, apoi peste el mozzarella tăiată cuburi mici și parmezan ras.
Continuăm cu al doilea strat de gnocchi și încheiem cu încă puțin sos de roșii, mozzarella și mult parmezan. În cuptor, brânzeturile vor forma deasupra o crustă aurie, delicioasă.
Cum gratinăm tava de gnocchi alla sorrentina
Dăm tava astfel asamblată la cuptorul încălzit la 200°C, pentru 10 minute.
Când deasupra sunt frumos gratinați, sunt gata. Afară din cuptor adăugăm alte frunze de busuioc proaspăt, rupte cu mâna.
Pastele gnocchi alla sorrentina se servesc imediat, calzi, așezând tava direct pe masă, pe un suport care izolează termic.
Gnocchi alla sorrentina sunt gata. Decorează cu busuioc proaspăt (8).
Se pot conserva la frigider 1-2 zile, dacă mai rămâne ceva.
În cazul în care nu vrem să-i gratinăm sau nu avem cuptor, putem adăuga toate ingredientele în tigaie, urmând aceeași regulă. Este mai puțin recomandată gratinarea în air fryer, pentru că riscă să se ardă la exterios dar să nu pătrundă bine în interior căldura.