Deși mașinile de gătit pe gaz sunt adesea considerate superioare celor electrice, beneficiile lor s-ar putea să nu compenseze riscurile. În SUA, doar 38% dintre gospodării folosesc mașini de gătit cu gaz (aragaz), despre care un grup fidel de utilizatori, bucătarii și pasionații de gătit susțin că ar fi superioare față de cele electrice, notează eatingwell.com. Însă siguranța acestor mașini de gătit a fost pusă sub semnul întrebării. Motivul este că acestea emit poluanți nocivi atât pentru sănătatea umană, cât și pentru mediu. De fapt, cu cât oamenii de știință înțeleg mai bine acești poluanți, cu atât gătitul pe aragaz creează mai multă îngrijorare.
Conform unui raport al Organizației pentru Cercetări Științifice Aplicate (TNO), aproximativ 64,9% dintre gospodăriile din România utilizează aragazul pe gaz metan pentru gătit.
„Nimeni nu ar sta lângă țeava de eșapament a unei mașini pentru a inhala gazele, dar exact asta facem zilnic [cu mașinile de gătit pe gaz]”, a spus Rob Jackson, profesor de științe ale sistemului terestru la Universitatea Stanford. Arderea gazului natural sau a propanului — sursa de căldură a aragazului pe gaz — produce o varietate de poluanți, inclusiv dioxid de azot, monoxid de carbon, formaldehidă și benzen. Cercetările arată că aceste substanțe chimice sunt emise nu doar când aragazul este pornit, ci și când este oprit.
Un risc pentru sănătate
Dioxidul de azot este una dintre cele mai periculoase substanțe emise de aragaz, iar efectele sale nocive au fost descoperite mai clar în ultimii 10 ani. Acest gaz iritant afectează căile respiratorii și agravează afecțiuni pulmonare precum astmul.
Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a arătat că gătitul pe aragaz crește riscul de astm la copii cu 13%, iar alte analize au găsit riscuri chiar și de 42%.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
În 2021, OMS a redus pragul recomandat de expunere la dioxid de azot cu 75%. DEcizia a venit în urma unor noi studii a efectelor sale asupra sănătății. Atât Asociația Americană de Sănătate Publică, cât și Asociația Medicală Americană au confirmat că gătitul pe aragaz contribuie la poluarea aerului din interior și utilizarea lui este asociată cu astmul pediatric.
Un alt compus emis de aragazele pe gaz este benzenul, o substanță cancerigenă regăsită și în fumul de țigară. Un studiu din 2022 a arătat că aragazele emit benzen chiar și când nu sunt utilizate. OMS a declarat în 2019 că nu există un nivel sigur de expunere la benzen.
Monoxidul de carbon reprezintă, de asemenea, un pericol. Otrăvirea cu monoxid de carbon apare în mod obișnuit atunci când un aragaz funcționează defectuos. Totuși, chiar și nivelurile scăzute emise de un aragaz care funcționează corect pot avea consecințe asupra sănătății. Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) a raportat că în locuințele cu aragaze pe gaz nivelul de monoxid de carbon din aer este de 3 până la 10 ori mai mare decât în cele fără astfel de aparate. În casele slab ventilate, expunerea poate fi și mai gravă.
Studiile arată că această doză mică de monoxid de carbon — care nu declanșează alarmele, dar crește poluarea aerului — poate agrava bolile cardiovasculare la persoanele vulnerabile.
Consecințe asupra mediului
Aragazele nu sunt doar un pericol pentru sănătatea umană, ci și pentru mediu. „Metanul se scurge din aragaze în case chiar și când acestea sunt oprite”, spune Eric Lebel, doctor în științe și cercetător la organizația nonprofit PSE Health Energy. Metanul este un gaz cu efect de seră de peste 80 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon. „Deoarece metanul este atât de puternic, acele scurgeri mici contează. Și nu este vorba doar despre aragaz, ci și despre transportul gazului până la locuință. Acest lucru face parte din impactul climatic al utilizării gazului în casă.”
Aragazele pe gaz au emisii mai mari decât cele electrice, mai ales atunci când se iau în considerare și scurgerile de gaz. În statele unde energia electrică este produsă în principal din cărbune, trecerea la o mașină de gătit electrică poate să nu aibă un impact semnificativ. Însă, pe măsură ce energia electrică devine mai curată, aragazele electrice vor fi mult mai prietenoase cu mediul.
Cum să reduci riscurile
Cea mai bună opțiune este înlocuirea aragazului pe gaz cu unul electric sau cu inducție. Deși această tranziție poate fi costisitoare, studiile arată că are un impact semnificativ. Dacă înlocuirea nu este posibilă, ventilația corectă este esențială. „De fiecare dată când cuptorul este pornit, ventilația trebuie activată, chiar și dacă doar fierbi apă”, spune Lebel.
Deși o hotă nu elimină complet poluanții, una care evacuează aerul în exterior poate reduce poluarea cu 30-50%. Din păcate, multe hote ieftine nu sunt conectate la exterior și doar recirculă aerul. Asta înseamnă că poluanții sunt distribuiți în întreaga casă.
Ventilarea naturală este o soluție simplă. Dacă modernizarea sistemului de ventilație este prea costisitoare, deschiderea unei ferestre în timpul gătitului ajută la evacuarea poluanților.
Folosirea unui purificator de aer cu filtru pentru particule fine poate reduce nivelul poluării din interior.
Prioritizarea altor metode de gătit, precum cuptoarele cu microunde, friteuzele cu aer, fierbătoarele electrice sau plitele cu inducție, poate contribui la scăderea expunerii la poluanți.