Cum să citești codul de pe oua și să afli de unde provin. De ce e preferabil să alegi ouăle bio

oua, bio, cod bare, foodlife Sursa foto: Pixabay

Pe coaja ouălor se găsește o ștampilă cu detalii despre calitatea, mărimea sau proveniența lor. Este o idee bună să cunoaștem ce înseamnă aceste litere și cifre, ne îndeamnă traza.net. De asemenea ar fi util să putem diferenția diferitele tipuri de ouă de găină. Astfel vom ști mai bine ce consumăm și de unde provin.

Categorii de ouă și prin ce se deosebesc

Există multe tipuri de ouă de găină și diverse moduri de a le categorisi în funcție de diferiți factori.

1. În funcție de prospețime și calitate

Tipurile de ouă pe care le putem găsi în funcție de această categorie sunt:

  • Ouă de clasă A: sunt ouă proaspete care nu prezintă niciun fel de defect și care nu au fost spălate sau supuse niciunui tip de tratament pentru conservare.
  • Ouă de clasă B: sunt ouă proaspete de calitate normală care au fost supuse tratamentelor de curățare sau conservare.
  • Ouă de clasă C: sunt ouăle care sunt considerate apte pentru consum doar după ce au trecut prin procese industriale.

2. În funcție de mărime

Dacă ouăle sunt din categoria A (proaspete și apte pentru vânzare), pot fi clasificate și în funcție de mărime. Clasificarea ouălor de găină în funcție de mărime se împarte în:

  • Ouă mărimea XL: sunt ouă de dimensiuni mari. Pentru a intra în această categorie, trebuie să depășească 73 de grame.
  • Ouă mărimea L: sunt ouă de dimensiuni mari. Greutatea lor trebuie să fie peste 63 de grame și să nu depășească 73 de grame.
  • Ouă mărimea M: sunt ouă de dimensiuni medii. Greutatea lor variază între 53 și 63 de grame.
  • Ouă mărimea S: sunt ouă considerate mici. Greutatea lor nu trebuie să depășească 53 de grame.

3. În funcție de proveniență

Ouăle sunt de obicei clasificate și în funcție de metoda de creștere sau locul de proveniență. Pentru aceasta, există niște coduri imprimate pe ouă care indică toate datele referitoare la acest aspect.

Cum să înțelegi etichetarea ouălor

  • Codul de creștere: Prima cifră indică tipul de creștere și alimentație a găinilor.
    • Ouă 0: producție ecologică, găini crescute în libertate cu alimentație ecologică (cel puțin 80%).
    • Ouă 1: găini crescute în libertate sau în hale mari, alimentație ecologică sub 80%.
    • Ouă 2: găini crescute pe sol, în hale, fără acces la exterior, alimentate aproape exclusiv cu furaje.
    • Ouă 3: găini crescute în cuști, alimentate exclusiv cu furaje.
  • Codul de proveniență: După primul număr al codului se află literele care indică țara de proveniență.

De ce e preferabil să alegi ouăle bio

  • Găinile care cresc în condiții de practică agricolă ecologică sunt crescute în libertate, ceea ce le asigură o viață relaxată, demnă și fără stres. Păsările sunt crescute doar la sol, în zone ventilate natural, având spațiu suficient de mișcare, lumină naturală și asigurându-li-se măcar 8 ore de odihnă nocturnă. Trebuie să aibă măcar 4 mp de teren disponibil pentru fiecare găină, iar în adăpostul nocturn nu pot fi mai mult de 6 găini pe mp.
  • Alimentația acestor găini este bazată pe cereale și alte alimente de cultură bio. Sunt produse crescute pe terenuri clasificate după normativul bio, libere de fertilizante și pesticide de proveniență chimică.
  • Crescătorul va selecta rasa adecvată de găini, va certifica bunele practici zootehnice și densitatea de animale pe mp.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *