ONG-uri plătite să blocheze acordul Mercosur? Fostul vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, reclamat penal pentru fonduri alocate netransparent

Frans Timmermans Sursa foto: Comisia Europeană

Fostul vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, și comisarul pentru Mediu, Virginijus Sinkevičius, sunt vizați de o plângere penală depusă de Uniunea Contribuabililor Europeni (TAE), care acuză posibile ilegalități în alocarea fondurilor publice către ONG-uri, în perioada mandatului 2019–2024.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Potrivit publicației Bild, care a consultat documentele, sesizarea a fost înaintată Parchetului din München și, simultan, Parchetului European de la Luxemburg. Reclamația, întinsă pe patru pagini, vizează presupuse finanțări netransparente și potențial ilegale către organizații nonguvernamentale, în valoare de aproximativ 7 miliarde de euro.

Conform TAE, există suspiciuni că aceste fonduri europene au fost acordate fără controale suficiente, uneori chiar în scopul influențării Parlamentului European. Se vorbește despre activități de lobby contrare intereselor oficiale ale Comisiei, mai ales în legătură cu acordul de liber schimb Mercosur dintre Uniunea Europeană și America de Sud.

„Acordarea fondurilor publice trebuie să fie transparentă și de înțeles pentru cetățeni”, a declarat Michael Jäger (62 de ani), președintele Uniunii Contribuabililor Europeni. El solicită investigarea penală a acestor fapte și atrage atenția asupra pericolului unui „spațiu fără lege” în cadrul UE.

Critici vin și din partea Curții Europene de Conturi, care a remarcat lipsa de control și transparență în gestionarea acestor sume. Cotidianul Die Welt a relatat că organizația nonguvernamentală „Client-Earth” ar fi primit 350.000 de euro pentru a intenta procese împotriva centralelor pe cărbune din Germania, cu scopul de a crește riscurile financiare și juridice ale operatorilor.

Într-un alt caz, funcționari ai Comisiei ar fi mandatat organizația „Friends of the Earth” să desfășoare campanii împotriva acordului Mercosur, în timp ce alți comisari europeni din aceeași instituție lucrau pentru promovarea acestuia. Alte ONG-uri ar fi primit finanțare pentru a influența europarlamentarii înaintea voturilor referitoare la reglementările privind pesticidele și substanțele chimice.

Avocatul Uniunii Contribuabililor subliniază faptul că existența unei anexe secrete la acordurile de finanțare este o dovadă clară că „inculpații știau că acțiunile lor nu sunt acoperite de legislația bugetară, ci că încalcă flagrant această legislație”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *