Primarul orașului Toulouse, Jean-Jacques Bolzan, a transmis că în orașul pe care îl administrează se va servi în continuare foie gras/paté de gâscă sau de rață la evenimetele oficiale, un produs luat puternic în vizor de organizațiile animaliste în ultima vreme. Edilul a apărat public acest produs local tradițional, inclusiv pentru valența sa economică, de susținere a economiei locale și a familiilor care își câștigă existența din această activitate, scrie ziarul italian La Repubblica.
În 2021, una dintre cele mai cunoscute organizații internaționale pentru drepturile animalelor, PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) a cerut celor mai importante orașe franceze să nu mai folosească acest preparat la ceremoniile lor oficiale, argumentând că producția sa prin metode care presupun tratarea animalelor „cu cruzime” le provoacă mari suferințe acestora.
Potrivit legislației franceze, foie gras se obține din ficatul rațelor sau al gâștelor îngrășate prin metoda gavage (hrănire forțată). Între timp, șaptesprezece mari orașe au răspuns pozitiv apelului activiștilor, printre acestea numărându-se Strasbourg, Lyon, Bordeaux, Rennes, Nantes și Montpellier. Toulouse, capitala regiunii Languedoc-Roussillon-Midi-Pirinei, din sudul Franței, a refuzat însă să urmeze acest exemplu.
Drepturile animalelor vs. cultură, tradiție, economie
Bolzan, responsabil și de sectorul gastronomiei, a explicat recent pe rețelele de socializare, printr-o scrisoare, decizia primăriei: „Refuzăm să boicotăm acest produs festiv, tradițional și gustos”, a scris el, adăugând că foie gras este un „element esențial al modelului agricol din sud-vestul Franței și al gastronomiei locale” și că, mai general, „rațele contribuie la identitatea regiunii noastre, asigură mijloace de trai multor fermieri și generează locuri de muncă în întregul sector”.
Edilul de la Toulouse subliniază și faptul că „mulți fermieri au optat pentru o creștere de înaltă calitate, cu respect pentru animale”. În opinia sa, orașul nu poate abandona o parte din propria sa moștenire gastronimică „sub pretextul unor practici incorecte”. Apărând decizia de a nu da curs solicitării PETA, Jean-Jacques Bolzan a afirmat că producția de foie gras, un pilon al culturii gastronomice din sud-vestul Franței, a permis menținerea agriculturii familiale și locale. „Nu vom renunța la această specialitate cedând unor considerații dictate de spiritul vremurilor și inspirate de o minoritate”, a conchis el.
În replică, PETA a respins declarația sa, precizând că „74% din populația franceză consideră că a provoca suferință animalelor în numele tradițiilor locale este injustificabil”.