Belgia și Țările de Jos au notificat Comisiei mai multe focare de infecție cu BTV serotipul 3 care afectează întregul teritoriu al statelor membre respective, Germania a notificat Comisiei un focar de infecție cu BTV serotipul 3 care afectează landul Renania de Nord-Westfalia, iar Spania a notificat Comisiei mai multe focare de infecție cu BTV serotipul 4 în provincia Ciudad Real din comunitatea autonomă Castilla-La Mancha, care afectează și provinciile învecinate Albacete, Cuenca și Toledo.
Comisia Europeană a eliminat Belgia și Țările de Jos din lista țărilor indemne de BTV. În cazul Germaniei, tot teritoriul rămâne indemn de BTV, cu excepția landului Renania de Nord-Westfalia.
Spania intră pe lista statelor care au un program de eradicare aprobat pentru infecția cu BTV.
Citește integral Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/2618 al Comisiei din 23 noiembrie 2023.
În România, au fost depistate în 2014, un număr total de 1028 cazuri de bluetongue. Vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, a transmis pentru site-ul Lantulalimentar.ro că ”în România, ultimul caz de bluetongue a fost depistat în 2020, în județul Vâlcea. În prezent, nu avem niciun focar. La noi, nu s-a manifestat serotipul 3, care face ravagii în Olanda. Nu avem în prezent restricții privind circulația rumegătoarelor de la noi, dar am instituit restricții privind sosirea lor din zone unde evoluează boala bluetongue”.
Date europene publicate la începutul acestui an plasează România în zona A3, unde s-a manifestat serotipul 4, întocmai ca în Bulgaria și în Grecia. Teritoriul țării noastre nu a fost încă declarat indemn ( liber ) de virusul bluetongue.
”Bluetongue (boala limbii albastre) cunoscută şi sub denumirea de febra catarală este o boală infecţioasă, de natură virală, necontagioasă, cu transmitere vectorială, ce afectează rumegătoarele domestice (ovine, caprine, bovine) şi sălbatice (bivoli, cerbi, mai multe specii de antilope africane şi alte specii ale ordinului Artiodactyla). Bluetongue este întâlnită în teritorii cuprinse între 40° latitudine nordică şi 35° latitudine sudică, putându-se extinde până la 55° latitudine nordică datorită extinderii arealului speciilor vectori Culicoides, regiuni în care boala are un pronunţat caracter sezonier, evoluând în perioada de activitate a culicoizilor adulţi. La majoritatea animalelor, infecţia cu virus bluetongue (BTV) evoluează inaparent, însă, uneori provocă cazuri fatale la ovine, cerbi şi ale rumegătoare sălbatice.
Boala se manifestă prin febră, inflamaţie de tip cataral sau ulcero-necrotic la nivelul mucoasei nazale, bucale şi a bureletului coronarian. La bovine cu infecţia virus bluetongue, de obicei nu se manifestă prin semne clinice, cu excepția infecţie cu serotipul 8 (BTV8) în Europa, conform datelor OIE. În epidemiologia bluetongue, bovinele au un rol deosebit de important, datorat viremiei prelungită în absenţa semnelor clinice ale bolii”, potrivit unei note a ANSVSA.
foto cover pexels.com/Helena Lopes