Fibrele alimentare, motorul unui intestin sănătos / Șase moduri în care ne protejează imunitatea și digestia

Fibre alimentare benefice pentru intestin FOTO: Dreamstime/Airborne77

Sănătatea intestinală este asociată în mod frecvent cu o digestie ușoară și un tranzit regulat. Dar microbiomul intestinal – populația de bacterii „bune” care locuiește în tubul nostru digestiv – are un rol semnificativ și în alte procese fundamentale: de la imunitate și echilibru hormonal, până la detoxificare și chiar starea pielii, notează mindbodygreen.com.  Dacă alimentele fermentate și probioticele par cele mai promovate soluții pentru un intestin sănătos, fibrele alimentare sunt, de fapt, cheia pe termen lung. În ciuda faptului că nu primesc aceeași atenție, fibrele sunt esențiale pentru diversitatea bacteriilor intestinale și buna funcționare a sistemului digestiv.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Iată șase moduri prin care fibrele contribuie la sănătatea generală, potrivit cercetărilor recente:

  1. Hrănesc un microbiom divers și abundent

Fibrele prebiotice acționează ca un combustibil de calitate superioară pentru coloniile de bacterii benefice. Cu cât microbiomul este mai variat, cu atât organismul este mai rezistent în fața infecțiilor sau dezechilibrelor metabolice.

  1. Susțin producția de acizi grași cu lanț scurt (SCFA)

Prin fermentarea fibrelor în intestin, bacteriile produc SCFA – compuși care oferă energie celulelor intestinale, reglează pH-ul și imunitatea locală. Unul dintre cei mai importanți, butiratul, ajută la menținerea integrității peretelui intestinal.

  1. Fortifică bariera intestinală

Stratul de celule care căptușește intestinele este o linie esențială de apărare a organismului. Fibrele din fasolea guar, spre exemplu, sprijină bacteriile care produc butirat și contribuie la un perete intestinal rezistent și sănătos.

  1. Îmbunătățesc digestia și motilitatea intestinală

Fibrele insolubile creează volum, favorizând deplasarea alimentelor prin tractul digestiv. Fibrele solubile, în schimb, absorb apa și încetinesc digestia, fiind utile în absorbția nutrienților. Împreună, asigură un tranzit intestinal optim.

  1. Reglează scaunul și reduc timpul de tranzit

Consumul regulat de fibre, inclusiv din fructe precum kiwi sau suplimente de calitate, a fost corelat cu o frecvență crescută a scaunelor și cu un tranzit mai eficient, potrivit unor studii publicate în Saudi Journal of Gastroenterology și Nutrition Research.

  1. Sprijină imunitatea intestinală

Peste 70% din celulele sistemului imunitar se află în intestin. Fibrele – mai ales cele prebiotice – susțin nu doar diversitatea bacteriană, ci și funcționarea mucoasei intestinale și producția de SCFA, toate esențiale pentru un răspuns imunitar eficient.

În concluzie, fibrele nu sunt doar un aliat al digestiei, ci și un sprijin important pentru sănătatea generală. Consumul zilnic din surse vegetale – fructe, legume, cereale integrale sau suplimente atent formulate – poate face diferența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *