Asociația Forța Fermierilor din Moldova condamnă vehement declarația politică exprimată de ministrul Agriculturii Vladimir Bolea cu privire la introducerea sistemului de plată a subvențiilor per ha și cere demisia oficialului. Asta după ce ministrul le-a spus fermierilor să se implice masiv în promovarea referendumului european, să participe la acesta și să voteze „pentru” dacă vor să obțină subvențiile, potrivit Rador Radio România.
„Ministrul Agriculturii în situația de criză, ce continuă de 3 ani, trebuie să fie promotorul măsurilor urgente și cardinale de redresare a sectorului. Însă, din păcate dânsul este preocupat mai mult de PR politic si agitație electorală în timpul serviciului public. Declarația lui despre legătura introducerii plăților directe cu participarea agricultorilor la referendumul din 20 octombrie este una aberanta și falsă, care din contra subminează aspirațiile europene. Este un șantaj cras, care nu are nicio legatură cu realitățile. Accesarea fondurilor europene pentru agricultură din momentul când Moldova a primit statut de candidat la UE depinde nu de rezultatele unui referendum fără mare valoare juridică, ci de la prioritizarea agriculturii în cadrul negocierilor de aderare si profesionalismul echipei de negocieri. Totodată menționăm că Moldova dispune de propriu fond de subvenționare cu valoare de 1,7 miliarde lei în 2024, din care o bună parte ar putea fi repartizat ca plăți directe. Este rușinos ca un functionar de așa rang, responsabil pentru una din cele mai importante ramuri ale economiei, să se ocupe cu manipularea, care poate provoca efectul invers în rândurile fermierilor în raport cu vectorul european. În acest context, solicităm demisia Ministrului Agriculturii si lansarea imediată a consultărilor cu asociațiile agricole referitor la candidatura urmatorului ministru”, se arată într-o declarație a Forței Fermierilor.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, vicepreședintele PAS, a făcut apel către agricultori să „iasă masiv la referendum”, și să nu aștepte „pomene”. Îndemnul a venit în contextul cererii din partea agricultorilor afectați de calamitățile naturale. „Pe 20 octombrie ieșim masiv la referendum, votăm și apropiem intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Și atunci vom vorbi de subvenții la hectar”, a spus Bolea în cadrul unei ședințe online cu șefii direcțiilor agricole raionale pe „Rezultatele secerișului 2024 și starea culturilor târzii, precum și evaluarea pagubelor urmare a calamităților naturale”.
Nu este prima dată când ministrul Bolea supără agricultorii. Anterior, acesta a declarat că la „sud ar trebui interzisă cultivarea porumbului” din cauza pământului secetos. „Veniți cu soluții și susținere, nu doar cu interdicții. Ce să cultivăm? Cânepă?”, i-a răspuns unul dintre fermieri. În ultimii doi ani, agricultorii au ieșit sistematic în stradă, solicitând facilități de la Guvern și achitarea subvențiilor promise.
O comisie specială parlamentară, care va identifica măsurile necesare pentru depășirea crizei în domeniul agricol, a fost constituită de Parlament, inițiativa opoziției fiind susținută de 76 de deputați în cadrul ședinței plenare din 25 iulie. La rândul său, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a spus că „o comisie poate fi uneori doar o comisie” și nu crede că s-ar putea lăsa cu o cerere de demisie după investigații. „Este foarte bine că deputații sunt interesați de domeniul agricol”, a anunțat Bolea.
Ministrul Agriculturii a vorbit necenzurat chiar de la microfonul instituției pe care o conduce, în direct, în cadrul unei conferințe de presă. Totul s-a întâmplat în timp ce un jurnalist îi acorda o întrebare. Ulterior, Bolea a venit cu scuze și a dat vina pe „stres”.
Pe 20 octombrie, președintele Republicii Moldova a convocat un referendum pentru ca populația să se pronunțe asupra procesului de aderarea a Moldovei la Uniunea Europeană.