Fermierii, îndemnați să cumpere numai semințe certificate: ”În anii grei, mai bine vă regândiți afacerile decât să folosiți în cultură semințe necertificate” – Alina Mihai, director executiv Alianța Industriei Semințelor din România ( AISR )

seminte, seminte certificate, fermieri foto Facebook@Forumul APPR / Alina Mihai

Fermierii români sunt îndemnați să cumpere semințe certificate pentru înființarea culturilor agricole. Directorul Executiv al Alianței Industriei Semințelor din România ( AISR ), Alina Mihai, a avertizat că folosirea semințelor necertificate ”nu este o soluție nici măcar în anii grei din punct de vedere economic. Fermierii mai bine își regândesc afacerile, decât să folosească semințe necertificate”.

Alina Mihai, în prezentarea făcută în cadrul Congresului anual al Forumului APPR, organizat la București, joi, 13 februarie, a semnalat că ”sunt tot mai multe falsuri în piață”. 

Falsificarea constă în etichetarea ca produse certificate a unor produse/semințe obținute în condiții neomologate, ilegale. Aceste produse sosesc în special din afara Uniunii Europene. În alte situații, fermierilor li se oferă semințe din surse neprecizate, la prețuri mai mici decât semințele din surse omologate.

Achiziția la prețuri mici a semințelor a căror origine nu este cunoscută sau folosirea semințelor din hambar este însă ”o satisfacție de moment. Producția obținută este scăzută și de proastă calitate”. 

Avantajele utilizării semințelor certificate 

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Potrivit datelor comunicate de Alina Mihai, ”semințele certificate contribuie în proporție de peste 45% la realizarea unei culturi bine răsărite”.

Ameliorarea convențională, mutageneza aleatorie, selecția asistată de markeri și inovațiile mai noi, cum ar fi Noile Tehnici Genomice ( NGT ), sunt esențiale în creșterea variabilității genetice pentru a dezvolta soiuri de plante îmbunătățite cu trăsături, de dorit, cum ar fi rezistența la boli, toleranța la secetă, valoarea nutrițională sau aroma. 

În Uniunea Europeană, în ultimii 20 de ani, datorită inovației în ameliorarea plantelor, au fost produse 114 milioane ”coșuri cu mâncare” suplimentare, potrivit Euroseeds. 

Semințele certificate și furnizate de distribuitori autorizați sunt semințe sănătoase, libere de boli și dăunători. 

Totodată, datorită ameliorării, este creată diversitate prin recombinarea resurselor genetice cunoscute ca bază pentru soiuri noi, inovatoare, cu randamente ridicate, stabile și producție de calitate, la care fermierii au acces. 

Pe piața europeană sunt 51.000 de soiuri de plante pentru cultivare. În fiecare an sunt adăugate peste 4.000 de produse noi.

Semințele certificate înseamnă acces la inovație, ceea ce le permite fermierilor să producă mai multe alimente pe mai puțin teren, reducând presiunea asupra resurselor naturale, cum ar fi apa, și să respecte obiectivele UE de atenuare a schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de CO2. 

4 miliarde de tone de emisii de CO2 au fost evitate datorită îmbunătățirii geneticii în UE și 65,4 miliarde de metri cubi de apă au fost economisite în ultimii 20 de ani datorită plantelor care au un consum redus de apă. 

Sectorul semințelor din Europa angajează aproximativ 52.000 de persoane calificate, în principal în zonele rurale. Acest lucru contribuie și la creșterea și competitivitatea agriculturii și a economiilor rurale, prin rețeaua sa extinsă de furnizori de inputuri, furnizori de servicii și clienți.

Valoarea de piață a semințelor comerciale este de aproximativ 15 miliarde de euro. Valoarea producției culturilor agricole din UE este de 220 de miliarde de euro, anual.

În Uniunea Europeană sunt 750 de stații de cercetare pentru producerea semințelor în regim oficial. 

România este unul din cei mai importanți producători de semințe certificate, alături de Franța și Ungaria. 

Cine certifică semințele

Controlul, certificarea identității și a calității semințelor, înregistrarea, supravegherea, monitorizarea și acreditarea agenților economici furnizori de semințe în toate etapele producerii, prelucrării și comercializării se fac de către Inspecția Națională pentru Calitatea Semințelor, serviciu de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentației și Pădurilor, în conformitate cu regulile, normele tehnice și cu reglementările internaționale în vigoare. Inspecția Națională pentru Calitatea Semințelor:

a) înregistrează, eliberează și retrage autorizațiile de funcționare pentru agenții economici care efectuează operațiuni de producere, prelucrare și/sau comercializare a semințelor, după caz;

b) supune spre aprobare Ministerului Agriculturii, Alimentației și Pădurilor proiecte de acte normative privind calitatea semințelor;

c) organizează, coordonează și controlează activitatea inspectoratelor teritoriale pentru calitatea semințelor și a materialului săditor și a Laboratorului Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor;

d) elaborează reguli, norme și instrucțiuni de înregistrare, producere, control, certificare, acreditare și comercializare, potrivit reglementărilor internaționale în domeniul semințelor, la care România este parte, înregistrează solicitările anuale de multiplicare a semințelor și urmărește aplicarea acestora;

e) asigură și exercită controlul, în scopul menținerii calității semințelor la toate categoriile biologice în precontrol și postcontrol, prin scheme și tehnici științifice adecvate;

f) asigură legătura cu organizațiile internaționale specializate în domeniul semințelor;

g) acreditează persoanele fizice sau juridice care întrunesc condițiile stabilite de Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor pentru a efectua inspecții în câmp, a ridica probe și a analiza calitatea semințelor, a emite documente și a efectua alte activități specifice sub supravegherea sa;

h) poate retrage acreditarea, anula documentele emise sau măsurile luate de către persoanele acreditate, dacă se constată că au fost încălcate obligațiile ce îi revin, potrivit normelor de acreditare și contractului de acreditare;

i) asigură instruirea și atestarea personalului de specialitate pentru activitățile specifice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *